¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes

« Enrere

Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes

IDFF-IN-039.jpgmartes, 27 de agosto de 2024

Quatre cops l'any, Oikocredit publica dades i xifres clau sobre el trimestre anterior. Aquí oferim als nostres inversors i inversores i al públic en general un context addicional sobre els esdeveniments del segon trimestre del 2024.



Implementant la nostra estratègia 2022-2026
El finançament per al desenvolupament centrat en la comunitat d'Oikocredit, central en la nostra estratègia 2022-2026, va continuar creixent durant el segon trimestre i va assolir els 76 milions d'euros, molt per sobre de l'objectiu per a l'any. El creixement de les inversions centrades en la comunitat que duem a terme, va incloure una nova ronda de finançament amb Sidian Bank i Aqua for All Kenya centrada en l’accés a l'aigua, sanejament i higiene, i una inversió de capital a Altum Credo a l'Índia per enfortir el finançament d'habitatges assequibles. Abordem la resiliència a nivell comunitari mitjançant inversions en educació, habitatge, aigua i sanejament, infraestructures i acció climàtica.

Oikocredit ha continuat treballant amb organitzacions sòcies d'inclusió financera a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina i el Carib a la nostra quarta enquesta anual d'autopercepció del client. Fins ara, les organitzacions sòcies han arribat a prop de 9.000 clients amb el qüestionari de l'enquesta d'aquest any, abans del previst. Confiem a obtenir de nou moltes respostes dels clients per continuar informant sobre el treball de les nostres organitzacions sòcies.

Les activitats de capacitació que duem a terme inclouen actualment el treball a Cambodja per reforçar la protecció dels clients a tot el sector de la inclusió financera mitjançant la promoció de la veu, l'elecció, el respecte i el control dels clients, incloses les comunitats indígenes. També estem treballant amb dues cooperatives d'estalvi i crèdit d'Indonèsia per millorar la gestió dels seus resultats socials i la protecció dels clients, i amb tres cooperatives indonèsies més en la gestió de riscos. Pel que fa a l’associació amb la cooperativa líder Jardín Azuayo d'Equador, hem impartit formació per donar suport a altres cooperatives a l'espai financer compartint l'experiència i els coneixements de Jardín Azuayo en matèria de governança.

El segon trimestre, el capital dels socis i inversors/es de la nostra cooperativa es va reduir un 0,82%, fins a 981,0 milions d'euros, fet que suposa una lleugera millora davant la caiguda de l'1,39% registrada durant el primer trimestre. Els principals factors van ser els reemborsaments a Alemanya, Països Baixos i Àustria i les baixes subscripcions.

Juntament amb les nostres associacions de suport, seguim actius als nostres principals mercats de captació de fons per aconseguir suficient capital de membres i inversors que recolzin el creixement del finançament al desenvolupament. Vam participar en 20 actes a Alemanya durant el trimestre, vam organitzar un road show a cinc ciutats d'Àustria, vam celebrar cinc esdeveniments a Espanya i vam iniciar noves campanyes de màrqueting a França, Alemanya, Àustria i Suïssa.

Per facilitar les connexions i nodrir el nostre moviment global de persones inversores, al segon trimestre vam celebrar el nostre cinquè seminari web Oikocredit Live per a membres, inversors i altres persones interessades. El tema central va ser «El futur del cacau: és possible la xocolata sostenible?», amb ponents del sindicat de cooperatives de cacau de la República Dominicana Conacado i el productor holandès de xocolata «bean-to-bar» Chocolatemakers.

Durant el mes de maig del 2024 vam dur a terme el primer viatge d'Oikocredit al Perú. Vam portar 18 inversors i inversores de sis països durant 10 dies de viatge per Lima i els seus voltants i la regió cafetera del nord. Vam visitar sis organitzacions sòcies, vam provar innumerables tasses de cafè, vam mantenir moltes converses interessants i vam escoltar històries inspiradores d'organitzacions sòcies i dels seus clients. Un cop retornats als seus països d'origen, diversos participants al viatge van organitzar actes locals de seguiment.

Han entrat en vigor petits ajustaments de les nostres Condicions de Participació, que afecten principalment el procés de pagament de dividends.

Resultats financers i evolució de la cartera
El resultat net del primer semestre va ser globalment positiu (3,2 milions d'euros) i va invertir la pèrdua neta del primer trimestre (2,6 milions d'euros). Els costos d’explotació en proporció als actius totals van augmentar del 3,5% al 3,7%. Tot i que els ingressos d'explotació evolucionen d'acord amb les expectatives, l'augment de les provisions per a pèrdues ha estat superior al previst. El coeficient de liquiditat es va situar a l'11,6%, és a dir, dins del nostre marge de contingència.
El valor de l'actiu net per participació va baixar molt lleugerament a 214,38 EUR (enfront de 214,39 EUR el primer trimestre), principalment a causa d'una reducció de la reserva general després del pagament anual de dividends.

El saldo viu total de crèdits i inversions de capital (finançament del desenvolupament) d'Oikocredit va disminuir lleugerament el segon trimestre, de 1.136,1 milions d'euros a 1.099,1 milions d'euros, i es va mantenir per sobre de l'objectiu.

La qualitat de la cartera continua sent preocupant. Mesurada per la ràtio PAR 90 de préstecs pendents amb pagaments vençuts més de 90 dies, la cartera en risc va passar del 6,3% al 6,6% (per sobre del llindar objectiu del 6%). Menys socis de la cartera de crèdit van poder reemborsar a temps, alguns obstaculitzats per l'escassetat de dòlars nord-americans. A més a més, l'augment dels tipus d'interès i dels costos de cobertura va posar de manifest una major percepció del risc als països on operem.

Evolució de l’organització
L'1 de juny, la Ging Ledesma va deixar de ser Directora d'Estratègia i Impacte Sostenible per esdevenir Assessora Estratègica d'Impacte i Acompliment Social. En aquesta nova funció, la Ging es concentra en diversos projectes fonamentals, com ara el desenvolupament d'un curs de formació en diligència deguda social i el suport a les properes celebracions del 50è aniversari d'Oikocredit. Kawien Ziedses des Plantes, Gerent d'Impacte Sostenible, ha assumit interinament el càrrec de Directora d'Estratègia i Impacte Sostenible.

Oikocredit va celebrar la seva 48a Assemblea General Anual el 7 de juny a San José, Costa Rica. Els membres i altres persones hi van participar tant en persona com a través de conferències per Internet i votació electrònica. Entre les decisions de l'AGA es va aprovar el pagament d'un dividend anual del 0,5%, diversos nomenaments i renom del Consell de Supervisió i del Consell de Membres, l'ampliació del mandat dels membres del Consell de Supervisió de tres a quatre anys , i l'adopció d'un sistema de votació alternatiu per assignar més vots a les associacions de suport que reflecteixin el nombre de persones inversores per associació.

Oikocredit està reajustant estratègicament les seves operacions al Sud-est Asiàtic. Volem apropar-nos més a les nostres organitzacions sòcies de Cambodja i Indonèsia contractant personal en aquests països. Com a part d'aquests canvis, tancarem l'oficina de les Filipines, on no tenim inversions des de fa uns quants anys a causa dels canvis en les condicions del mercat. Ens hem compromès a donar un ampli suport als membres del personal a les Filipines durant la transició.

Després de la presentació de tres organitzacions no governamentals al Punt Nacional de Contacte de l'OCDE per a la Conducta Empresarial Responsable dels Països Baixos, al·legant l'incompliment de les Directrius de l'OCDE per a empreses multinacionals, participem en un nou diàleg amb les ONG sobre el finançament per part d'Oikocredit d'organitzacions de microfinances a Cambodja. Els temes de debat van incloure els reptes del sector de les microfinances i la necessitat d'abordar-los per millorar les condicions de vida de les persones amb ingressos baixos a Cambodja.

Perspectives de futur

Tant els factors externs com els interns continuaran influint en els nostres resultats. La inestabilitat política mundial i els canvis a la normativa, així com els esdeveniments relacionats amb el clima, afecten les nostres organitzacions sòcies i la seva capacitat de reemborsament. Continuem intensificant el nostre seguiment per comprendre la situació de les nostres organitzacions sòcies i clients finals i trobar solucions adequades. Tot i aquests esforços, preveiem que els costos del risc (provisions per a insolvències i pèrdues de valor), juntament amb els elevats costos operatius, exerciran pressió sobre els nostres resultats financers. Amb les mesures adoptades preveiem equilibrar adequadament el nostre impacte, risc i rendibilitat.

A més d'optimitzar la nostra estructura organitzativa a Àsia, aprofundirem en el nostre disseny organitzatiu, conscients que hem de continuar creant impacte i prestant un servei eficaç a persones inversores i socis.

El rendiment general d'Oikocredit el segon trimestre és positiu pel que fa a la creació d'impacte i el foment de la resiliència segons la nostra estratègia centrada a la comunitat. El resultat financer positiu ens dóna cert coixí en temps de canvi, incertesa i volatilitat.

Més informació sobre el segon trimestre del 2024 aquí.

« Enrere

Archivo

« Previous Next »

agosto 2024

julio

junio

mayo