¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador

« Enrere

Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador

habitat.pngmartes, 20 de agosto de 2024

Amb petits préstecs per ajudar les famílies a construir o renovar les seves cases al llarg del temps, la organització sòcia d'Oikocredit Hábitat para la Humanidad El Salvador està incorporant resiliència a nivell comunitari a Amèrica Central.

Un lloc on posar el cap, on tornar, on trobar consol, totes aquestes coses es corresponen amb la idea de casa. No obstant això, en el seu aspecte més bàsic, una llar proporciona estabilitat i seguretat a les persones o famílies i es reconeix com a tal en la Declaració Universal dels Drets Humans.

A Oikocredit, reconeixem el paper de l'habitatge assequible per ajudar les persones i les famílies a prosperar i per fomentar una comunitat resistent, cohesionada i robusta capaç de suportar els reptes econòmics, socials i ambientals.

Donar suport a la seguretat de l'habitatge és un puntal clau en l'enfocament de les comunitats al cor de la nostra estratègia 2022-2026. Tal com hem après, millorar la qualitat de vida de les persones amb ingressos baixos genera resiliència a tot arreu.

Des de fa més de 15 anys, treballem amb Hábitat para la Humanidad El Salvador, donant suport a préstecs per a la millora de la llar a famílies amb baixos ingressos.

Entre 2011 i febrer de 2024, hem proporcionat a l'organització sense ànim de lucre préstecs de 17 milions de dòlars estatunidencs. Els diners s'han utilitzat per proporcionar finançament a famílies de tota la nació centreamericana, ajudant-les a finançar la construcció d'habitatges, l'expansió i la millora, inclosa la instal·lació d'aigua i instal·lacions d'higiene.

“El finançament ha contribuït [a proporcionar] a les famílies una casa digna amb aigua neta, una ventilació adequada i prou segura per resistir els canvis climàtics”, afirma en José Humberto Ulloa, Oikocredit Senior Investment Officer per a Amèrica Central i el Carib.

Patricia Hernández: Un lloc on somiar

Això és quelcom que la Patricia Hernández, de 32 anys, clienta d'Hábitat para la Humanidad El Salvador, ha viscut en primera persona. Juntament amb el seu marit i els seus tres fills, la treballadora del supermercat ara té la seva pròpia casa després d'anys vivint en diferents llocs, incloses propietats de lloguer.

Diu que la seva llar crea estabilitat per a ella i la seva família i ajuda a sostenir els seus somnis.

“Per a mi és una gran satisfacció poder tenir la meva pròpia casa petita, tenir alguna cosa per als meus fills que són petits [per tant] no es veuran afectats per moviments freqüents quan se'ns desallotja d'una casa de lloguer”, diu.

Va rebre un finançament de 17.000 dòlars d'Hábitat i també va tenir ajuda per construir la seva casa a la ciutat de Cojutepeque.

“La nostra casa es troba en un lloc força difícil. La muntanya és molt pronunciada aquí. Dues brigades d'Hábitat van venir d'altres països per ajudar-nos amb això”, afirma. “Quan [primer] parlava amb Hábitat, estava embarassada de les meves bessones... La gent d'Hábitat va assegurar que quan naixessin les nenes, podrien anar a casa seva. Aquest era el meu somni i el meu somni es va fer realitat, perquè em van donar la meva pròpia casa i una setmana després van néixer les bessones.”

Cinc anys més tard, vol construir una mica més sobre l'altra meitat del seu terreny. “El meu somni és fer la casa una mica més gran i poder deixar que els meus fills estudiïn. I potser més tard també puc començar a estudiar juntament amb ells”, diu la Patricia.

Finançament de l'habitatge: habilitant el desenvolupament familiar

L'ONU descriu el sensellarisme com una crisi global. Segons UN-Habitat, l'agència internacional d'assentaments humans de les Nacions Unides, 1.600 milions de persones viuen en condicions d'habitatge inadequades a tot el món, amb uns 15 milions de desnonats forçosament cada any. Aquest organisme ha observat un alarmant augment del sensellarisme en els últims 10 anys.

La col·laboració d'Oikocredit amb Hábitat para la Humanidad El Salvador ha donat suport a més de 16.157 famílies amb millor habitatge i sanejament a través del finançament. La majoria d'aquests (60%) es troben en zones rurals. Més de la meitat (56%) del finançament es destina a llars encapçalades per dones, un total de 9.103.

En general, la renda mitjana de cada família beneficiària és de 470 dòlars.

El projecte ha contribuït a millorar els resultats socioeconòmics dels beneficiaris alhora que millora les condicions de salut de les comunitats locals i dóna suport al desenvolupament d'infraestructures comunitàries, afirma l'Ernesto Tobar, director executiu d'Hábitat para la Humanidad El Salvador.

“El finançament d'habitatges és un detonant per al desenvolupament familiar, ja que contribueix a millorar l'autoestima, l'habitabilitat, la salut, l'educació, la higiene i el desenvolupament infantil, entre d'altres”, afirma.

Els petits préstecs d'habitatge ajuden a les famílies a construir o renovar les seves cases al llarg del temps sense la necessitat de grans inversions inicials, un mètode anomenat construcció progressiva. El finançament també estimula indirectament les economies locals.

“Treballar amb finançadors com Oikocredit garanteix a Hábitat para la Humanidad El Salvador accés a préstecs i inversions de capital, la qual cosa ens permet tenir més liquiditat i augmentar el nostre impacte”, afirma l'Ernesto.

“Oikocredit és un soci que ha confiat en l'impacte social a través de l'habitatge social al país, demostrat a través de diverses sessions aprovades de gestió de fons i intercanvi de coneixements amb l'organització”, afegeix.

Totes dues organitzacions estan alineades al voltant de valors i interessos comuns, inclosa la sostenibilitat, la gestió ambiental i l'impacte del microfinançament.

Assistència tècnica: Millors resultats a menor cost

A més dels préstecs de microfinançament, la nostra organització sòcia a El Salvador tanca el bucle a través d'altres tipus de serveis de suport, com la formació integral i l'assistència tècnica.

Les famílies finançades amb serveis d'habitatge solidari reben formació sobre educació financera, fonaments de construcció, gestió de riscos de desastres i desenvolupament comunitari. Totes les famílies finançades reben l'Assistència Tècnica a la Construcció (ATC), que inclou orientació especialitzada en processos de construcció, materials, normes tècniques i informació sobre materials i costos laborals.

Aquesta ajuda redueix els costos a llarg termini i millora la qualitat de vida dels ocupants, proporcionant un habitatge més segur i sostenible, afirma l'Ernesto.

Entre els resultats tangibles s'inclouen cases robustes i de bona qualitat construïdes per resistir l'impacte del canvi climàtic, la seguretat hídrica mitjançant l'accés a aigua neta, l'eliminació adequada de residus i l'educació financera.

En total, l'associació ha format a més de 16.200 persones formades en educació financera.

“L'enfocament centrat en la comunitat és integral, ja que inclou el desenvolupament econòmic, social, educatiu, productiu, les infraestructures, la prestació de serveis bàsics i la integració social, esportiva i familiar”, afirma l'Ernesto.

Mobilitzar els actors locals i els recursos comunitaris és important per aconseguir una major escala i impacte, a més de permetre un millor accés als recursos financers, tècnics, tecnològics, humans i altres recursos complementaris.

Enfocament comunitari: Enfocament holístic de la resiliència

La col·laboració d'Oikocredit amb Hábitat para la Humanidad El Salvador ha millorat la qualitat de l'habitatge local i ha ajudat a augmentar el benestar de la comunitat donant suport a projectes que aborden la salut local, l'educació i les necessitats d'infraestructures, afirma l'Humberto.

I com que els membres de la comunitat poden supervisar directament els projectes, hi ha una major responsabilitat i rendiment de comptes, afegeix.

“L'enfocament centrat en la comunitat millora la capacitat de la comunitat per suportar els impactes econòmics i ambientals mitjançant la creació de capacitats i recursos locals. Els membres de la comunitat adquireixen habilitats i experiència, millorant la seva capacitat de gestionar projectes futurs, donant als membres de la comunitat una sensació de propietat i control sobre el seu propi desenvolupament”, explica.

“En general, un enfocament centrat en la comunitat és un enfocament holístic que no només aborda les necessitats financeres immediates, sinó que també fomenta el desenvolupament sostenible a llarg termini i la cohesió social”, diu l'Humberto.

Forma part de la comunitat Oikocredit!

  • Llegeix sobre el nostre enfocament comunitari en la nostra estratègia 2022-2026: Estratègia - Oikocredit Internacional
    Llegeix sobre com les nostres altres organitzacions sòcies estan marcant una diferència a tot el món en els nostres Informes d'Impacte anuals, publicats cada setembre: Informes d'Impacte

« Enrere

Archivo

« Previous Next »

agosto 2024

julio

junio

mayo