Marcar la diferència: el nostre Informe d’Impacte 2021 [Entrevista]
Entrevistem a l'Elikanah Ng’ang’a, responsable d’acompliment social i desenvolupament de capacitats d’Oikocredit a Àfrica, per entendre els números del nostre últim informe d’impacte 2021. L'Elikanah ens aporta comentaris sobre els diversos aspectes de la seva feina a l'hora de donar suport a les organitzacions sòcies i quina és la diferència que marca Oikocredit.
Després de treballar per organitzacions de microfinances, l'Elikanah va entrar a Oikocredit fa 12 anys com a tècnic d’acompliment social i desenvolupament de capacitats. Inicialment dedicat a l’est d’Àfrica, ara s’encarrega de la totalitat de les organitzacions sòcies d’Àfrica.
Amb seu a Nairobi, l'Elikanah és responsable de la revisió ambiental, social i de governança (ESG) de les organitzacions sòcies d'Oikocredit. Ha d’identificar les necessitats de desenvolupament de capacitats de les organitzacions sòcies i preparar i supervisar els projectes de desenvolupament dels mateixos. A més, treballa amb les organitzacions sòcies per incrementar els fons per al desenvolupament de capacitats al mateix temps que informa als donants.
Ens pots explicar per què Oikocredit mesura l’impacte i publica un informe d’impacte cada any?
Volem ser responsables davant nosaltres mateixos i davant la nostra missió social, que és millorar la qualitat de vida de les persones amb ingressos baixos a través del finançament d’entitats al Sud Global. Si no mesurem l’impacte, no sabem si estem a l’alçada de la missió. Això ens ajuda a enfocar-nos en els aspectes de la nostra missió social en els que podem realitzar millores.
Quan demanem a les nostres organitzacions sòcies que presentin les seves dades d’impacte, també els fem rendir comptes. Oikocredit atrau a les nostres organitzacions sòcies perquè som un inversor social i, al publicar l’informe, atraiem noves organitzacions.
També sabem, per les enquestes realitzades a les persones treballadores, que el personal d’Oikocredit treballa per l’impacte i que és això el què els motiva. El fet de poder informar sobre la nostra missió és atractiu, motiva i ajuda a retenir als treballadors/es dins d'Oikocredit.
Per últim, però no per això menys important, el nostre impacte és primordial per als nostres inversors. Ells ens confien els seus diners i, per a ells, és important conèixer quin impacte té la seva inversió. L’informe d’impacte és valuós per a les persones inversores per entendre què s’està fent amb els seus diners. L’informe també és fonamental per atraure noves persones inversores.
De quins assoliments d’impacte Oikocredit pot estar més orgullós durant aquest últim any?
En poques paraules, diria que el nostre suport a les organitzacions sòcies ha estat per sobreviure i prosperar. Quan la pandèmia va arribar a Àfrica, vam aconseguir organitzar-nos ràpidament i donar a les organitzacions sòcies moratòries en el pagament durant el confinament. Es va fer perquè aquestes organitzacions poguessin, simplement, sobreviure.
També vam ajudar a les organitzacions sòcies amb subvencions del fons de solidaritat d’Oikocredit per comprar equips de protecció, per exemple. Novament, l’objectiu va ser la supervivència. Vam reunir als líders de les nostres organitzacions sòcies a través de videoconferència per compartir idees sobre com sobreviure. Es van fer moltes iniciatives relacionades amb la Covid-19 per ajudar a les nostres organitzacions sòcies, i d’això en podem estar molt orgulloses.
Ara veiem que moltes organitzacions s’apropen a nosaltres perquè les ajudem a incrementar la seva liquiditat, que superen l’etapa de supervivència i ara desitgen prosperar. La nostra resposta ha estat accelerar els nostres processos de crèdit per satisfer aquesta necessitat urgent i, així, que elles puguin donar resposta als seus clients.
En les enquestes recents realitzades per l’African Management Institute [1], gairebé el 80% de les empreses van respondre que el què ha marcat la diferència més gran en l’impacte de la pandèmia ha estat un préstec per incrementar la liquiditat. Oikocredit està ajudant a les empreses a tornar al camí del creixement.
Com va afectar la pandèmia a l’impacte d’Oikocredit?
El primer que he de dir és que no vam aconseguir tantes organitzacions sòcies ni clients finals nous, en relació al què havíem previst; per tant, podria dir-se que el nostre impacte social va ser menor que l’esperat com a conseqüència de la pandèmia.
La pandèmia va implicar adaptar els nostres plans, posposar el creixement previst de la nostra cartera de finançament al desenvolupament, reduir el refinançament i suspendre el desemborsament de préstecs a noves organitzacions sòcies. Això ens va permetre centrar-nos en ajudar a les entitats sòcies actuals a superar la crisi.
Aquestes mateixes organitzacions també van moderar els seus objectius degut a la pandèmia, fet que redueix encara més la quantitat de clients finals als que hem pogut arribar. I en el cas d’alguns prestataris finals que tenen estalvis, van escollir recórrer a aquests estalvis en comptes de sol·licitar nous préstecs mentre durava l’incertesa.
La implementació dels nostres programes de desenvolupament de capacitats també s’ha vist afectada; hem hagut de posposar-ne alguns debut a les restriccions per la Covid-19.
La pandèmia va canviar la seva manera de pensar sobre la generació d’un impacte social positiu?
En certa manera sí, perquè la pandèmia ens ha mostrat les grans diferències entre rics i pobres, una escletxa que s’obre cada vegada més. En general, les persones amb uns nivells d’ingressos més elevats sembla que els ha anat millor que a les persones pobres durant la pandèmia. Per exemple, a l’Àfrica, a algunes persones amb Covid-19 els resulta gairebé impossible obtenir l’atenció mèdica necessària. Han mort persones per no poder tenir els mitjans necessaris per pagar l’oxigen.
Per tant, a Oikocredit hem de redoblar esforços per reduir la pobresa en aquells països on les persones tenen baixos ingressos i també a les àrees rurals. No podem fer-ho soles i hem de trobar la manera de treballar amb altres. La nova estratègia que estem desenvolupant actualment és molt prometedora, ja que estem intentant treballar amb una àmplia varietat d’organitzacions i desenvolupar maneres de treballar conjuntes per obtenir un impacte encara més gran.
La pandèmia també ha demostrat que tots estem connectats. Quan un país està confinat, ja no es pot visitar a les organitzacions sòcies i, aquestes, ja no poden visitar els seus clients. També hi ha limitacions a nivell mundial i això afecta al negoci entre països. La pandèmia ens ensenya que els problemes llunyans no existeixen i que cal treballar junts a nivell mundial per resoldre els problemes de la pobresa i la desigualtat.
Creus que la pandèmia ha creat més necessitats a l’Àfrica?
Sí. Si mirem Àfrica com una unitat, dels 54 països, menys del 2% de la població està vacunada totalment contra la Covid-19. Així que aquesta pandèmia seguirà afectant a Àfrica durant un llarg període de temps i sabem que provocarà un gran patiment.
Àfrica ja té un gran percentatge de pobresa i la desigualtat només pot fer empitjorar un continent afectat pel canvi climàtic, la sequera i la fam. Degut al sistema sanitari deficient, veurem una major necessitat d’inversió per pal·liar part d’aquest patiment.
A més, a Àfrica, els projectes com els d’energia renovable seran d’ajuda perquè moltes persones no estan connectades a la xarxa elèctrica ni tenen accés a formes d’energia neta.
Què significa l’impacte d’Oikocredit per a tu, a nivell personal?
Sento passió pel treball a Oikocredit. Quan penso en l’impacte, penso en les persones i què volem aconseguir per a elles, en especial les persones desfavorides: crear llocs de treball, reduir la desigualtat i lluitar contra la pobresa.
Llavors reflexiono sobre el medi ambient i l’impacte del canvi climàtic. Quan penso en l’incorporació de noves organitzacions sòcies em pregunto: com podem crear un impacte positiu en el medi ambient?
Sempre penso com podem donar suport a la sostenibilitat financera de les nostres organitzacions sòcies. Si podem contribuir a la seva sostenibilitat financera, elles podran servir als seus clients finals i petits agricultors el dia de demà.
Intento utilitzar la puntuació ESG com a base per generar suports als nostres programes de desenvolupament de capacitats. Una cosa que em preocupa especialment és la creació de nous llocs de treball mitjançant el suport a petites i mitjanes empreses. Estic convençut que si oferim a les persones treballs dignes, els brindem un mitjà per sortir de la pobresa, especialment als joves.
Com contribueixes, personalment, a aconseguir un impacte positiu global en la teva pràctica diària?
És una pregunta important. Estic acreditat per Cerise com assessor de principis de protecció al client i auditor d’acompliment social i també col·laboro amb iniciatives globals en la millora de l’acompliment social.
Recentment em vaig inscriure en un curs i, a finals d’any, espero estar acreditat com auditor d’avaluació d’impacte ambiental.
Hi ha altres coses que m’agrada fer, com ser membre del consell en una escola de Kibera; a més participo en un projecte veïnal per crear un sistema solar d’escalfament d’aigua generada a nivell local.
Vaig néixer a una zona rural i fa poc vaig tornar-hi per plantar arbres i animar als veïns i veïnes a fer el mateix; ara s’estan formant petits boscos en diversos llocs.
De la mateixa manera que treballo en diferents àmbits dins Oikocredit, aquests formen part de les petites passes que vaig donant i que, amb sort, marquen una gran diferència en l’impacte.
Archivo
octubre 2024
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
septiembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agosto
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer
- 01/08 - Com una nova eina ha millorat les oportunitats financeres del sector de l'anacard d'Àfrica Occidental