Caravela i Oikocredit: treballant juntes per un cafè sostenible i inclusiu
Caravela està emergint com un far d'innovació i progrés en la indústria del cafè. En associació amb Oikocredit, l'organització està compromesa amb l'educació, la igualtat de gènere i la sostenibilitat, forjant un futur millor per a les comunitats agrícoles de Colòmbia i l'Equador.
Caravela: cafè amb impacte social
L’any 2000, Caravela es va crear amb l'objectiu d'importar productes d'Amèrica Llatina al Regne Unit. En adonar-se que el cafè era el més prometedor, van decidir centrar-se en el mercat de cafès especials, que estava emergint en aquell moment.
L’Alejandro Cadena, CEO i cofundador de Caravela, explica: «Al principi, quan vam començar a interessar-nos pel cafè, ens vam adonar que no podíem competir amb els grans. No teníem l'escala ni el capital necessaris per a competir amb els Volcafés i els Ecom d'aquest món. Així que endinsar-nos en el nínxol del món dels cafès especials va ser una bona manera no sols de fer un bon negoci per a nosaltres, sinó també d'ajudar a altres persones i de trobar el que estàvem buscant. Vam poder matar tres ocells d'un sol tret».
Al llarg dels anys, han treballat amb gairebé 2.500 explotacions agrícoles en set països llatinoamericans, centrant-se en la sostenibilitat mediambiental i amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat de carboni l’any 2025 per a combatre la crisi climàtica. «Tenim molts agricultors que són carboni neutre o negatiu. Per al 2030 volem treballar per a convertir-nos en carboni positius comprometent-nos amb les nostres granges a plantar encara més arbres per a poder compensar qualsevol carboni extra que estigui sent creat per la nostra cadena de subministrament.»
Caravela manté una estreta relació amb Oikocredit, que va adquirir una participació en el capital de l'empresa l’any 2019: «La nostra col·laboració amb Oikocredit ha estat molt fluida, molt oberta, molt transparent, amb comunicacions directes en les quals ens veiem cara a cara i diem com estan les coses. Ens han donat suport en tot el que hem anat fent", afegeix l’Alejandro.
Un compromís amb l'educació i la capacitació
En el cor de la missió de Caravela hi ha un profund compromís amb l'educació i l'apoderament dels joves i les dones.
La Isabel Franco, Directora Adjunta d'Operacions per a Colòmbia i l'Equador, destaca la importància d'aquestes iniciatives. Caravela no és només una empresa que compra i ven cafè; és també un soci per al desenvolupament, que ofereix pràctiques i formació tècnica a joves de famílies d'agricultors.
El Programa d'Educació a Caficultores (PIGA) de Caravela il·lustra aquest compromís reforçant les competències dels joves i fomentant el seu desenvolupament personal, garantint així la sostenibilitat de la indústria cafetera.
Promoure la igualtat de gènere i la diversitat
Caravela també està a l'avantguarda de la promoció de la igualtat de gènere i la diversitat. La Isabel destaca la important presència de dones en llocs directius, la qual cosa marca un canvi notable en la indústria: «Quant a les dones, treballar aquí ha suposat un gran canvi. Jo mateixa soc enginyera mecànica i enginyera electrònica. Abans treballava en la indústria alimentària i tenia molta experiència, però treballava majoritàriament al costat d'homes. Del que més m'he adonat és que hi ha moltes dones en l'equip directiu. Això també és nou per a mi. I sí, és molt agradable».
Aquest reconeixement del paper crucial de les dones, com a agricultores i com a membres actives de les famílies d'agricultors, demostra el compromís de Caravela amb la inclusió i la igualtat d'oportunitats. A més, Caravela s'esforça per crear un entorn de treball respectuós i divers, en el qual es valorin i celebrin les diferències, com demostra el seu compromís amb la comunitat LGBTQ+.
L'impacte de Caravela: tres històries
Jairo López: una col·laboració sòlida
La història d’en Jairo López, un productor de cafè colombià, il·lustra perfectament l'impacte positiu de l'enfocament de Caravela. Gràcies al suport de Caravela, en Jairo ha pogut millorar la qualitat del seu cafè i obtenir un salari just pel seu treball. «Quan vam començar a conrear cafè a la finca, teníem al cap que havia de ser cafè especial, per a marcar la diferència. Així que des del principi vam començar a fer el treball per canviar les coses. El 2017 vam conèixer a Caravela, que va començar a pagar-nos immediatament per la qualitat física del cafè i també per la sensorial. Així que ara obtenim un bon preu pel nostre cafè especial.»
Aquesta sòlida col·laboració permet a agricultors com en Jairo prosperar en un mercat competitiu, preservant al mateix temps les tradicions agrícoles i promovent el desenvolupament sostenible.
Wilfer Méndez: educació per al canvi
En Wilfer Méndez, Gerent Tècnic a la regió del Tolima, encarna l'esperit de canvi secundat per Caravela. Supervisor de magatzems en diferents zones, en Wilfer exerceix un paper clau en l'aplicació del programa educatiu PIGA. Combinant els seus coneixements agronòmics i administratius, contribueix a millorar les condicions de vida dels caficultors i caficultores, augmentant així la productivitat dels cultius i els ingressos.
El seu testimoniatge subratlla la importància vital de l'educació per a capacitar a les comunitats agrícoles. Explica: «Veig a molts productors que, després de començar a vendre cafè a Caravela, han experimentat molts canvis. Les finques són molt boniques, tenen millors ingressos, millors processos. Coneixen a més gent i han après molt. Ens omple d'orgull dir que el nostre programa, i tota l'educació que proporcionem al productor, ajudaran realment als productors durant molts anys».
Didier Imbachi: confiança i gratitud
En Didier Imbachi tenia poc interès inicial pel món del cafè, però la seva trajectòria professional es va veure transformada per una sèrie de trobades decisives que van despertar en ell la passió per aquest producte. Malgrat els obstacles inicials, en Didier va trobar el suport crucial de mentors i col·legues que el van animar a aprofundir els seus coneixements sobre el cafè a Bogotà, la qual cosa el va portar a ser nomenat coordinador de qualitat en la planta de processament de cafè de Caravela a Armènia (Colòmbia).
En Didier porta 11 anys a Caravela i reconeix que aquesta experiència va molt més allà de l'àmbit professional. Per a ell, Caravela representa una «escola de vida» on ha consolidat la seva confiança i perfeccionat les seves habilitats. El seu anhel d'estabilitat econòmica està profundament arrelat en l'agraïment a la seva família, reflex de la dedicació del seu pare a la seva finca cafetera. Com el propi Didier assenyala: «Realment aprecio tot el que ha arribat a la meva vida... El meu objectiu és estar ben establert i ajudar als meus pares, igual que ells es van esforçar tant per mi.»
Un futur sostenible i integrador per al cafè
En un context marcat pels desafiaments del canvi climàtic i la volatilitat econòmica, Caravela, amb la seva inversió d’Oikocredit, es posiciona com a pionera de la innovació i el progrés en la indústria del cafè. El seu compromís amb l'educació, la igualtat i la diversitat reflecteix una visió audaç d'un futur en el qual el cafè no sols sigui d'alta qualitat, sinó també sostenible i inclusiu. A través d'associacions sòlides com l'establerta amb Oikocredit, Caravela està aplanant el camí per a una transformació positiva en les comunitats agrícoles, donant forma a un futur millor per a tots els que participen en la cadena de valor del cafè.
Entrevistes realitzades a l'octubre de 2023
Artxiboa > 2024 > maiatza
- 31/05 24/5/31, 20:33 - Webinar sobre el futur del cacau i posterior degustació
- 31/05 24/5/31, 20:22 - Acaba un maig ple d'activitats
- 29/05 24/5/29, 20:30 - Oikocredit dóna la benvinguda a Càritas Sevilla com a nova entitat inversora
- 27/05 24/5/27, 19:51 - Informe del primer trimestre del 2024: La cartera de finançament del desenvolupament supera un nou llindar
- 21/05 24/5/21, 20:13 - Caravela i Oikocredit: treballant juntes per un cafè sostenible i inclusiu
- 08/05 24/5/8, 20:18 - Préstec de 5 milions d'euros d'Oikocredit a Ocean SA impulsa les cadenes de valor del cacau i dels anacards a Costa d'Ivori
- 02/05 24/5/2, 12:00 - Comissions bancàries fora de la UE i ajustos menors: Oikocredit modifica les condicions de participació