Una terra desèrtica que torna a florir
Fa quaranta anys, la idea de practicar agricultura biodinàmica a la vora del desert egipci en el marc d'un model empresarial socialment responsable semblava un projecte impossible. SEKEM, fundada el 1977, ha convertit allò que una vegada va ser un somni en una realitat.
En l'actualitat, SEKEM (el seu nom prové del jeroglífic egipci que significa vitalitat) inclou nou empreses que brinden ocupació a unes 2000 persones. Produeix aliments orgànics, tèxtils i plantes medicinals, amb una cadena de valor integrada que proveeix als mercats nacional i internacional. SEKEM conrea les seves pròpies finques biodinàmiques i compra a productors locals, als qui ha ajudat a canviar les seves pràctiques agrícoles convencionals per altres biodinàmiques (Llegeix més sobre l'impacte de SEKEM en els seus proveïdors aquí).
SEKEM va establir una fundació el 1984 que gestiona un jardí d'infància, una escola regular, una escola per a nens i nenes amb necessitats especials, un centre de capacitació vocacional i un centre mèdic. Aquestes institucions estan obertes a les persones treballadores de SEKEM i les seves famílies, així com a les comunitats locals. Gràcies a aquest enfocament d'integració del desenvolupament social i cultural de la societat amb una empresa comercial, SEKEM i el seu fundador, el Dr. Ibrahim Abouleish van rebre el premi «Right Livelihood Award» l’any 2003.
A més de treballar segons els principis del comerç just i biodinàmics (orgànics +), SEKEM ha desenvolupat una estratègia de gènere (en anglès). SEKEM creu en la igualtat de gènere com una necessitat per al desenvolupament sostenible cap a una societat equilibrada i intenta donar suport a les dones de manera proactiva.
SEKEM és sòcia d’Oikocredit des del 2012. Oikocredit estava interessada a finançar SEKEM des de feia diversos anys, ja que la filosofia i els valors d'ambdues organitzacions estan alineats. No obstant això, quan es va arribar a un acord el 2011, van esclatar els disturbis a la plaça Tahrir d’El Caire en el context de l'aixecament contra el govern egipci. Oikocredit i SEKEM van decidir suspendre el desemborsament en vista de la inestabilitat política d'aquell moment. Després d'acurades anàlisis i converses, els fons es van lliurar el març de 2012.
El suport inicial d’Oikocredit va arribar en la forma d'un préstec convertible de $ 7 milions. Els fons es van invertir en màquines envasadores de te i en reclam de terres. El 2015, una part del préstec va ser convertit en capital (€ 4,6 milions) i Oikocredit va invertir fons addicionals en la forma d'un préstec a 5 anys, amb $ 5,3 milions pendents.
SEKEM és un exemple d'una empresa social reeixida que ha tingut un impacte significatiu en les comunitats locals i en la societat egípcia. Per comprendre millor aquest impacte i veure com operen els fons d’Oikocredit in situ, diverses persones inversores i treballadores d’Oikocredit faran una visita a SEKEM aquesta setmana. Llegeix més sobre les seves experiències (en anglès) al blog de la cooperativa internacional.
Artxiboa > 2016 > azaroa
- 24/11 16/11/24, 11:53 - Oikocredit incrementa la seva inversió de capital en microfinancera boliviana
- 23/11 16/11/23, 12:11 - Oikocredit, Triodos Investment Management i Fidosa inverteixen en energia hidroelèctrica a Guatemala
- 08/11 16/11/8, 15:15 - Vídeo sobre el suport al creixent sector cafeter a Rwanda
- 07/11 16/11/7, 14:36 - Donar suport als productors locals de mel i fruits secs
- 07/11 16/11/7, 14:19 - Millorar la vida de les persones en àrees rurals a través del cultiu de cacauet
- 03/11 16/11/3, 21:12 - Oikocredit dóna suport a l’expansió de sistemes solars domèstics a l’Àfrica Occidental
- 03/11 16/11/3, 14:02 - Una terra desèrtica que torna a florir