Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Una cooperativa d'un poble senegalès es beneficia del suport d'Oikocredit

Una cooperativa d'un poble senegalès es beneficia del suport d'Oikocredit

osteguna, 08 de urtarrila de 2015

Membres d'Adu Thielène amb la senyora Guile Diol (esquerra), subjectant una planta i arrel de bissap (agrella)

Association des Usagers de Thielène (Adu Thielène) és una cooperativa de grangers amb més de 300 membres al poble de Thielène, Senegal. La cooperativa es va fundar l'any 1960 amb l'objectiu de dotar als seus membres d'un mercat on vendre els seus productes sota unes millors condicions. La cooperativa cedeix a cada família del poble una parcel·la per cultivar arròs, tomàquets, cebes i altres verdures, amb alguns membres venent els seus tomàquets a fàbriques de processament properes.

El poble de Thielène voreja el riu Senegal i es rega de forma natural quan es produeixen inundacions, però existeix una segona àrea més gran (300ha) que queda més allunyada. Poc després de l'any 2000, el poble va experimentar una greu sequera i, posteriorment, una sobtada onada d'inundacions que van destrossar les collites i van desembocar en una crisi alimentària. Amb l'ajuda de l'Autoritat Holandesa de la Gestió de l'Aigua i d'una altra organització, la cooperativa va aconseguir accés a les ribes del riu per finalitats de reg i de potabilització de l'aigua.

Accés al finançament

La cooperativa també va buscar finançament a Oikocredit, rebent un préstec de 23 milions de XOF (al voltant de 36,000€), com a part d'un acord conjunt amb la Fundació Rabobank, que va concedir un donatiu de la mateixa quantitat. Aquest suport ha permès a Adu Thielène comprar 6 recol·lectores per separar els grans d'arròs de la palla i 11 bombes d'aigua, aixecar tancats pels camps i construir i remodelar edificis de la granja.

Mambaye Diofe, president d'Adu Thielène va afirmar que el que Oikocredit havia proveït havia estat més que crèdit. "Estem molt orgullosos de ser una cooperativa, el sentiment de representar quelcom al nostre propi país, sent part d'una comunitat de germans i socis com ho és Oikocredit," va dir en Mambaye. I va afegir "Ens encanta viure en aquesta part de Senegal i estem molt orgullosos de ser una comunitat de productors; la nostre col·laboració va més enllà dels negocis."

La col·laboració amb Oikocredit va ajudar aquesta comunitat de grangers a augmentar la productivitat, revertint en una millora en els ingressos de la gent del poble i en més seguretat alimentària en èpoques de clima impredictible. La confiança de la cooperativa també ha crescut. Els habitants del poble volen treballar al poble i evitar haver d'emigrar cap a altres pobles o ciutats. Tenen també com a objectiu integrar la gent més gran del poble i fer que siguin partícips d'aquest augment en l'ocupació. També reconeixen que, amb un percentatge de més del 50% de gent menor de 20 anys, serà necessària més terra al llarg del temps per alimentar la creixent població.

Una de les membres del grup de dones a la seva parcel·la

Apoderament de la dona

La terra conreada tradicionalment s'ha dividit entre els homes de Thielène, privant les dones del poble d'obtenir els seus propis ingressos. Quan Oikocredit originàriament es va associar amb la cooperativa, es va acordar una condició que exigia l'assignació d'algunes de les terres a dones. Avui en dia les dones posseeixen 10 ha de camps, cosa que és novetat en la comunitat musulmana, i han dividit les seves terres en petites parcel·les per al cultiu individual. S'ha format un grup de dones, i són elles les que cultiven les seves pròpies collites per a la posterior venda. Guile Diol, cap del grup de dones, explica el canvi que ha suposat aquesta decisió en les seves vides. "Estem molt orgulloses de tenir les nostres pròpies parcel·les de terra" deia la Guile. "El nostre somni és que un dia poguem arribar a tenir una escola al poble, per tal que els nostres fills no hagin de caminar 6 km fins el poble del costat" va afegir la Guile.

Gràcies a un préstec d'Oikocredit, tant homes com dones tenen ara capacitat de sustentar econòmicament les seves famílies, incloent el pagament de les quotes de l'ensenyament escolar secundari dels seus fills. L'associació amb Oikocredit ha dotat també als membres de seguretat alimentària i d'autosuficiència durant condicions de clima imprevisible.

« Atrás