¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

30 anys de Comerç Just

30 anys de Comerç Just

sello-fairtrade-comercio-justo-banca-etica.jpgjueves, 07 de abril de 2016

El proper dissabte 14 de maig se celebra el dia Mundial del Comerç just, que té lloc el segon dissabte de cada mes de maig. El Comerç Just és un sector que mou més de 2.000 persones voluntàries a l'Estat espanyol, conscients del tracte injust que reben molts agricultors/es i persones artesanes d'Amèrica Llatina, Àfrica o Àsia, així com de les dures condicions a l'hora de produir articles que es venen en el denominat primer món.
El Comerç Just sorgeix de la preocupació, ja fa més de 3 dècades, de que més de 3.000 milions de persones vivien en una situació de pobresa, segons el PNUD, i que en canvi el que necessitaven per sortir-ne no era ajuda al desenvolupament sinó simplement unes condicions de comerç internacional més justes i equitatives.

Però la celebració d'aquest 2016 és especial. Es commemoren els trenta anys de comerç just a l'Estat espanyol, després de l'obertura de les dues primeres botigues l'any 1986, a Donostia, de la mà d'Emaús i a Còrdova, impulsada per la cooperativa Sandino (actualment IDEAS). Des de llavors el sector no ha parat de créixer, alhora que ha incorporat campanyes de mobilització, denúncia i incidència política o sensibilització en centres educatius.

En aquests trenta anys cal tenir en compte fites històriques, com la posada en marxa d'Alternativa 3 el 1995, la primera torradora de cafè dedicada al Comerç Just, sòcia d'Oikocredit, la creació de la Coordinadora Estatal de Comerç Just el 1996 o la primera anàlisi de vendes, l'any 2000. Ja en aquell moment es va constatar que la facturació del comerç just era de més de 7 milions d'euros (al 2014, segons l'últim estudi de la Coordinadora, era de més de 33 milions). En aquella dècada, també cal destacar la incorporació del cafè d'Oxfam Intermon en una gran cadena de distribució (Bonpreu) l'any 2000 o la fundació de Fairtrade Ibèrica l'any 2005.

Comerç just i finances ètiques van de la mà

Campanya Som Comerç Just i Banca ÈticaFinances ètiques i Comerç Just van de la mà. Des d'Oikocredit, de fet, es van finançar unes 61 organitzacions de comerç just, cosa que millora substancialment les condicions de vida dels seus treballadors i treballadores. Com a símbol de la simbiosi entre el Comerç Just i les finances ètiques, així com l'economia social, participarem a la celebració del 14 de maig en diverses activitats de la campanya “Som Comerç Just, Som Banca Ètica”.

A més dels actes organitzats a tota Catalunya, l'acte central que tindrà lloc a Barcelona inclourà una Install Party, en la qual es convidarà a les persones assistents a "instal·lar-se" alternatives al capitalisme. Es faran les gestions pertinents amb agents del sector de les finances ètiques, el cooperativisme o el programari lliure, entre d'altres, per substituir en un sol matí (o tarda) el teu compte en un banc convencional per un en una entitat de finances ètiques, com Oikocredit, o la comercialitzadora energètica de tota la vida per Som Energia. Si Barcelona us queda lluny, podreu desplaçar-vos a Valls el dissabte 7 de maig, on també hi haurà una Install Party de 11h a 14 a la Plaça de la Zeta (davant del Casal Popular la Turba).

« Enrere