¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Informe del quart trimestre del 2021: Èxit i recuperació

Informe del quart trimestre del 2021: Èxit i recuperació

Facts & figures.pngjueves, 21 de abril de 2022

Oikocredit publica quatre vegades a l'any els fets i les xifres clau del trimestre anterior. En aquesta oportunitat, oferim als nostres inversors/es i a altres persones amb diferents rerefons o contextos els desenvolupaments del quart trimestre del 2021.

Complir els nostres objectius financers

El quart trimestre del 2021 va finalitzar amb un any d'èxit per a Oikocredit. El resultat net del trimestre va elevar el resultat total consolidat de l'any a 15,3 milions d'euros; també vam revertir la pèrdua de 22,2 milions d'euros del 2020 durant aquest passat any 2021.

El capital total dels membres va créixer a 1129,0 milions d'euros des dels 1125,4 milions d'euros en el tercer trimestre, la qual cosa representa una entrada neta de 3,6 milions d'euros en el quart trimestre i de 24,9 milions d'euros al llarg de l'any. Continuem estant agraïdes per la lleialtat i compromís dels membres i inversors/es de la nostra cooperativa. El valor de l'actiu net (NAV) per acció va romandre gairebé sense canvis en 213,58 d'euros (tercer trimestre: 213,87 d'euros), mentre que la liquiditat neta es va reduir gairebé fins als nivells anteriors a la pandèmia de Covid-19 en un 21,5 % (tercer trimestre: 31,2 %; quart trimestre del 2020: 33,1 %).

Les despeses operatives, que es van mantenir dins del pressupost, van augmentar a causa del cost necessari per a desenvolupar i finalitzar diverses iniciatives de canvi, entre elles la nova estratègia. Altres despeses extraordinàries del trimestre van ser els pagaments d'impostos de la subsidiària índia d’Oikocredit, Maanaveeya, i les contribucions a les pensions. La nostra cartera d'inversions a termini (bons) es va veure afectada negativament en comparació amb el tercer trimestre degut a l'augment de les taxes d'interès. La pèrdua de l'any va ascendir a 4,3 milions d'euros en el quart trimestre (per sobre dels 3,3 milions d'euros del tercer trimestre del 2020).

Novetats en la cartera

La nostra cartera de finançament del desenvolupament de crèdit i capital va créixer en un 13,7 % des dels 875,8 milions d'euros en el tercer trimestre a 995,9 milions d'euros, ja que continuem responent a una creixent demanda de préstecs entre les organitzacions sòcies actuals i noves organitzacions sòcies. Al llarg de tot l'any hem aconseguit un creixement de la cartera del 17,8 %, per sobre dels 845,1 milions d'euros del 2020.

La qualitat de la composició de la cartera va millorar, ja que la relació PAR 90 (el percentatge de préstecs amb pagaments vençuts almenys 90 dies) va disminuir des del 6,1 % al 5,5 %, un nivell acceptable per sota del nostre llindar objectiu del 6 %. Al final del trimestre només cinc organitzacions sòcies continuaven mantenint mesures temporals de carències de pagament relacionades amb la pandèmia, la qual cosa va representar el 1,3 % de la cartera de finançament del desenvolupament (10,7 milions d'euros), enfront de 12 organitzacions sòcies en el tercer trimestre, que representaven el 2,5 % de la cartera (18,6 milions d'euros). Les provisions per a préstecs incobrables sobre capital i interès i deterioració del capital van disminuir durant el quart trimestre des del 10,7 al 9,7 % del finançament del desenvolupament. La quantitat total d’organitzacions sòcies es va reduir des de 527 a 517.

Entre els projectes pilot per a l'enfocament centrat en la comunitat de la nostra nova estratègia 2022-2026, hem anunciat el llançament d'una col·laboració amb Opportunity International, amb l'objectiu de secundar i augmentar l'accés a educació assequible de qualitat a Àfrica.

Acompliment social i desenvolupament de capacitats

En desenvolupament de capacitats, hem conclòs l'informe i les conclusions de la nostra primera enquesta d'autopercepció de persones clients. Les respostes de més de 2500 clients/es d’organitzacions sòcies actuals i antigues van indicar que, encara que moltes van veure reduir-se els seus ingressos i estalvis durant l'últim any, principalment a causa de la Covid-19, van continuar demostrant una gran resiliència en les seves vides. Una proporció significativa de clients/es va manifestar que les condicions meteorològiques extremes havien afectat els seus ingressos; l'enquesta també va mostrar que un major número de l'esperat de clients/es tenia accés a Internet i a telefonia avançada.

Alguns dels aspectes destacats del nostre suport al desenvolupament de capacitats de les organitzacions sòcies durant el quart trimestre van ser: la finalització del projecte de planter de plantes de te per a 2000 petits agricultors vinculats a la nostra organització sòcia Karongi Tea Factory a Ruanda; el llançament del nostre programa de gestió de riscos de preus (PRM) a Àfrica amb 11 organitzacions sòcies productores de cafè; l'estímul a l'esperit empresarial mitjançant el llançament del programa Innovació de dones per a l'empresa sostenible (WISE, per les seves sigles en anglès) amb cinc organitzacions sòcies a Ghana, i el projecte Finances innovadores per a una millor qualitat de vida (IFIL, per les seves sigles en anglès) amb 37 organitzacions d'agricultors a Kenya i Uganda; la realització d'un estudi de viabilitat de productes d'estalvi a llarg termini a Cambodja; la col·laboració amb altres organitzacions sòcies en el desenvolupament d'una eina de puntuació de l'acompliment social en l'agricultura; i la celebració d'un taller de digitalització per a sis organitzacions sòcies d'Àfrica Occidental i d'un webinar sobre la Via de protecció al client amb 11 organitzacions sòcies del Sud-est d'Àsia.

Desenvolupament de l'organització

Oikocredit va celebrar la seva primera Assemblea General Extraordinària (EGM) en el quart trimestre del 2021. Aquesta reunió de membres, principalment en línia, va llançar resultats positius per al nou model d'ampliació de capital de la cooperativa i va generar més informació sobre l'estratègia centrada en la comunitat prevista per al període 2022-2026.

El Consell de Supervisió va nomenar la Mirjam 't Lam com a nova directora executiva d’Oikocredit amb efecte a partir de l'1 de desembre del 2021. La Mirjam havia treballat anteriorment per a Oikocredit com a directora executiva interina; i també havia treballat com a directora de finances i riscos de la cooperativa. D'altra banda, s'ha iniciat la selecció d'un nou director de Finances i Riscos i d'un successor d’en Bart van Eyk com a director d'inversions, qui havia anunciat la seva intenció de deixar l'organització. El seu cessament va ser el passat febrer del 2022.

També es van produir canvis en el Consell de Supervisió, ja que la Maja Mungra va decidir deixar el Consell a partir del 31 de desembre del 2021. La Gaëlle Bonnieux, membre del Consell de Supervisió, la va substituir com a vicepresidenta. Amb diverses vacants en el Consell, es va iniciar la selecció de nous membres.

En l'oficina d’Amersfoort (Països Baixos), el model de treball híbrid introduït en el tercer trimestre, en el qual el personal podia treballar mitja jornada a l'oficina i mitja jornada a casa seva, es va suspendre en el quart trimestre quan les infeccions de Covid-19 van tornar a augmentar a Europa.

Perspectiva futura

Els assoliments sòlids d’Oikocredit en el 2021 proporcionen una base robusta per al desenvolupament futur de la nostra cooperativa en un món actualment incert. Estem profundament preocupades pel poble d'Ucraïna i per totes les persones afectades pels conflictes a tot el món. Condemnem tots els actes d'agressió i violència, i continuarem atentes a l'impacte econòmic que la pandèmia de coronavirus continuï tenint als nostres països d'enfocament.

Tenim previst conservar l'agilitat per a respondre amb eficàcia a les noves oportunitats i desafiaments i avançar en dos canvis importants en el nostre model de negoci, per a poder servir cada vegada millor als nostres inversors/es i membres, així com amplificar el nostre impacte social per als clients i membres de les nostres organitzacions sòcies als Països del Sud. Un dels canvis positius serà el llançament i implementació de l'estratègia 2022-2026 a mitjan 2022. Això inclourà la creació d'un moviment global d'inversors/es i un enfocament més holístic del finançament del desenvolupament amb projectes que ajudin les comunitats de baixos ingressos a ser més resilients en sectors com ara habitatge, educació, atenció de salut, aigua i sanejament. Hem començat a posar a prova un petit número d'aquests projectes centrats en la comunitat, en els quals les organitzacions sòcies estan molt interessades, i esperem continuar implementant aquest nou enfocament. El segon canvi consisteix a avançar en el nostre nou model d'ampliació de capital, que es proposarà als membres en la pròxima Assemblea General del mes de juny.

Hi ha més informació en l'informe anual d’Oikocredit 2021 (disponible només en anglès) a www.oikocredit.es/ca/publicacions/informes-anuals-d-oikocredit

« Atrás