Deures pendents en l’accés universal a l’aigua (en condicions)
El 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, des del moviment de les finances ètiques per al desenvolupament considerem que encara queda molt camí per recórrer per assolir un accés universal a l’aigua a tot el món en bones condicions. Creiem que, al prioritzar l’impacte social positiu per davant de la maximització del benefici, som un bon vehicle per garantir que tothom es vegi beneficiat amb un servei d'aigua potable i també amb accés al sanejament i la seguretat de l’aigua.
Sí bé és cert que en els últims anys, des del 1990, hi ha hagut progressos notables pel que fa l’arribada de l’aigua potable al conjunt de la població mundial, encara hi ha zones rurals i empobrides dels països en vies de desenvolupament on no hi ha sanejament públic o accés a serveis de WC.
Des del 1990 fins a l’últim estudi publicat el 2014, gairebé un terç més de la població mundial ha aconseguit accés a l’aigua potable, amb un augment a les zones rurals. A les zones urbanes aquest accés és gairebé absolut, ja que s’ha passat d’un 95% a un 96%, però a les zones rurals encara és d’un 82%. Cal seguir treballant per arribar a un percentatge absolut, però cal valorar positivament haver arribat a aquest 82%, tenint en compte que 15 anys enrere era d’un 62%.
Queda feina a fer, encara, pel que fa a poder garantir un servei universal d’aigua potable que no passi per esperar 15 anys més. Però pel que fa al sanejament d’aquest bé bàsic les dades no són tan positives, ja que, mentre que un 89% de la població mundial té accés a l’aigua potable, només un 64% es beneficia del seu sanejament públic.
Segons l’últim estudi, un 53% de la població rural de tot el món no pot gaudir d’un servei de sanejament. És una millora, ja que el 1990 era un 72%, però encara insuficient. A les zones urbanes el percentatge és estable, l’accés a aquest servei era d’un 76% fa quinze anys i ara d’un 80%. En aquest sentit, uns 748 milions de persones, principalment d’Àsia i Àfrica, no tenen el servei que separa les substàncies fecals del contacte humà o fonts d’aigua millorada, que la protegeixin de la contaminació exterior.
Què fem des de les Finances Ètiques pel sanejament de l’aigua?
Per això, una de les inversions d’Oikocredit que més ens enorgulleix és la que vam fer a ‘Finançament Sostenible per l’aigua potable, Sanejament i Energia Renovable‘ (WATSAN) a l’Índia, juntament amb la nostra filial Maanaveeya i la Corporació Financera internacional. Aquesta tasca és important, sobretot a l’Índia, país on el 60% de les persones no tenen accés al WC, així com 97 milions de persones que no tenen aigua potable.
Maanaveeya, la nostra organització sòcia a l’Índia, va arribar a beneficiar un total de 233.932 persones, a través d'una inversió d’1 milió d’euros en 12 institucions microfinanceres. L’objectiu dels préstecs i microcrèdits que es van concedir en el marc d'aquesta inversió era finançar la construcció de lavabos, connexions d’aigua corrent i préstecs per energies renovables. A més, es van fer diverses campanyes per crear consciència sobre salut i higiene, amb la participació de més d’1 milió de persones.
Tots els actors implicats en aquest projecte en fan una valoració positiva. El director de l’organització sòcia a l’Índia va afirmar que “moltes persones se senten més segures en tenir accés a un WC propi, de manera que es redueixen les malalties relacionades amb l’aigua i les excrecions fecals.” Afegeix que també s’han reduït els esforços de les famílies per anar a buscar aigua potable.
D’aquesta manera, reivindiquem el granet de sorra que poden aportar les finances ètiques, especialment seguint l'exemple d’Oikocredit i Maanaveeya, en l’arribada de l’aigua a les zones rurals de les regions més empobrides del món.
Tot i que reivindiquem que l'accés a l'aigua hauria de ser un dret fonamental que els estats asseguressin a la seva ciutadania, creiem que en alguns casos el finançament privat en condicions favorables d'aquestes infraestructures també pot agilitzar-ne l'accés i suposar una important millora en la qualitat de vida de les persones. Així doncs animem també a la nostra societat a invertir en projectes de finances ètiques que prioritzin l’impacte social per sobre del màxim benefici econòmic, per poder ampliar el nostre impacte positiu en zones com Àfrica, Àsia, o l’Amèrica Llatina entre d’altres.
Archivo > 2016 > marzo
- 30/03 30/3/16, 10:38 - Entrevista: Un enfocament d'innovació des de les bases
- 22/03 22/3/16, 13:26 - Oikocredit augmentem la nostra cartera total en un 23% i aconseguim inversions sense precedents a l'Àfrica
- 22/03 22/3/16, 11:01 - Deures pendents en l’accés universal a l’aigua (en condicions)
- 15/03 15/3/16, 12:11 - COCAFCAL obté el premi a l'Organització de Petits Productors de l'any
- 10/03 10/3/16, 11:38 - Les finances ètiques volen arribar als instituts
- 10/03 10/3/16, 10:04 - Oikocredit inverteix 11 milions de dòlars en una planta d'energia solar a Hondures
- 08/03 8/3/16, 11:23 - Finances ètiques per les dones treballadores