Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Com una nova eina ha millorat les oportunitats financeres del sector de l'anacard d'Àfrica Occidental

« Enrere

Com una nova eina ha millorat les oportunitats financeres del sector de l'anacard d'Àfrica Occidental

ANAT-BF-03.jpgdijous, 01 de d’agost de 2024

Oikocredit i el Centre Holandès de Negocis d'Importació han provat amb èxit una eina de monitoratge de negocis per a millorar les oportunitats de finançament de les empreses processadores d'anacard.

ANAT-BF-01

Construir un sector de l'anacard més fort i sostenible a Àfrica Occidental requereix que els productors tinguin accés a finançament. No obstant això, els productors i comerciants d'anacard de la regió s'enfronten a importants obstacles en aquest front.

Una nova eina desenvolupada per Oikocredit i el Centre Holandès per a la Promoció de les Importacions dels Països en Desenvolupament (CBI), dependent del Ministeri d'Afers exteriors dels Països Baixos, està ajudant a resoldre el problema.

L'eina de seguiment empresarial, denominada "Cash-flow let cashew flow", s'ha desenvolupat i posat a prova recentment a Costa d'Ivori. Els resultats són prometedors per a obrir noves oportunitats en la cadena de valor de l'anacard al país i a la regió.

Dos importants processadors d'anacards de Costa d'Ivori, EcoCajou i Cilagri, van participar en la fase pilot. També hi va participar Away4Africa, el desenvolupador de negocis i formador en temes d'exportació de CBI, que ha estat facilitant vincles de mercat i brindant suport tècnic als processadors a Costa d'Ivori i Benín des del 2019 fins al 2024.

A continuació, en Geoffrey Kioko Musyoki i en Mamadou Deme, d'Oikocredit, juntament amb el consultor Wim Simonse, d'Away4Africa, expliquen com la nova eina aborda els reptes sectorials i com podria ampliar l'accés al finançament tant per als petits productors d'anacard d'Àfrica com per al sector agrícola mundial.

Panorama del sector de transformació de l'anacard a Àfrica Occidental

La producció mundial d'anacards ha augmentat de manera constant en l'última dècada, superant el milió de tones mètriques (en gra) o els 5 milions de tones d'anacards crus en 2022-23, segons el Consell Internacional de Fruita seca (INDFC, per les seves sigles en anglès).

Àfrica Occidental representa per si sola prop del 50% de la producció mundial d'anacards crus. En total, la producció d'anacards contribueix a la subsistència de 2,5 milions de petits agricultors i les seves llars a l'Àfrica subsahariana, inclosos 1,5 milions a Àfrica Occidental.

Aquest cultiu creix a la sabana d'Àfrica Occidental, i tres països -Benín, Costa d'Ivori i Nigèria- figuren entre els majors productors d'anacards crus, juntament amb l'Índia, Vietnam i el Brasil. Costa d'Ivori continua sent el major productor mundial.

els Estats Units i Europa són els majors consumidors d'anacards torrats i representen prop del 60% de la demanda mundial, seguits de la Xina.

Una vegada recol·lectats, els anacards crus han de sotmetre's a diversos processos abans de convertir-se en anacards comestibles.

El primer pas és l'espellofament. A continuació, es torren, assequen i envasen abans d'exportar-los.

Les instal·lacions d'espellofament es concentren a l'Índia, Vietnam i el Brasil. Encara que l'Àfrica subsahariana representa la major producció mundial, les instal·lacions d'espellofament del continent representen actualment una part petita, encara que creixent, de la capacitat mundial de processament.

A Àfrica Occidental, el sector de l'anacard es limita en gran manera a la producció d'anacards crus, amb una certa atenció a la comercialització i l'espellofament de grans. Els primers solen exportar-se directament a unitats d'espellofament asiàtiques, mentre que els grans espellofats estan llestos per a la seva exportació a instal·lacions de torrat occidentals.

D'acord amb aquest context regional i amb l'estratègia agrícola d'Oikocredit, les nostres oficines d'Àfrica Occidental han prioritzat la provisió de suport financer i tècnic als processadors primaris i a les seves cooperatives associades de productors, posant l'accent en aquelles que ofereixen una important ocupació femenina.

pexels-traveliving-4663476-nikita-belokhonov

Comprendre els desafiaments entorn de la gestió financera i l'accés en el processament de l'anacard

Oikocredit té una llarga experiència en la concessió de préstecs per a despeses de capital i capital de treball al sector de l'anacard. En els últims anys, hem desenvolupat relacions amb actors de la cadena de valor i organitzacions de suport per a abordar els desafiaments sectorials.

En tota la regió continua prevalent el comerç informal entre productors i transformadors. En molts casos, els promotors de les unitats de transformació són antics productors o comerciants d'anacards que passen per primera vegada del comerç pur a la industrialització. Com a tals, també els sol mancar formació formal en comptabilitat, auditoria i compliment, comerç internacional i altres habilitats necessàries per a operar amb eficàcia en la indústria global de l'anacard.

Els balanços febles i un historial comercial modest són també una característica comuna de les operacions regionals.

A Oikocredit hem treballat per a abordar aquests problemes enfortint el finançament del comerç en el sector. Ens centrem en treballar amb processadors locals que subministren a compradors internacionals reconeguts i tractem de cobrir les seves necessitats de capital circulant. Aprofitant la nostra experiència en el finançament de processadors d'anacards, ens vam associar amb el CBI per a oferir suport tècnic a processadors seleccionats, ajudant-los a accedir a una gamma més àmplia de mercats internacionals i a establir millors pràctiques de comptabilitat i gestió d'operacions.

Desenvolupem i apliquem la nova eina de gestió del rendiment per a reforçar la capacitat dels processadors locals d'anacards, al mateix temps que contribuïm a mitigar el nostre propi risc creditici.

Marcant la diferència: Cash-flow deixa fluir l'anacard

L'eina "Cash-flow let cashew flow" (en català: Fluxe de caixa, deixa fluir l'anacard) pretén que les empreses de transformació de l'anacard de Costa d'Ivori millorin el seu accés al finançament i les seves possibilitats d'obtenir-lo.

L'eina prediu els ingressos mensuals, informa sobre la planificació empresarial, realitza un seguiment dels indicadors clau de rendiment i supervisa les finances. Proporciona informació crucial per a les avaluacions financeres dels responsables d'inversions i els analistes de riscos.

Integra informació tècnica i financera per a oferir una visió holística de les operacions empresarials. Entre les seves principals funcions s'inclouen les previsions mensuals de tresoreria, que abasten almenys una campanya, i l'anàlisi comparativa dels resultats reals enfront dels previstos. Això permet un diàleg constructiu entre el personal d'Oikocredit i les organitzacions sòcies durant les visites de supervisió.

Juntament amb el CBI, Oikocredit es va comprometre amb l'Associació de Processadors d'Anacard de Costa d'Ivori (GIC-CI), per a presentar el seu mandat d'inversió, compartir les seves experiències de finançament del sector i proporcionar la justificació per al desenvolupament de l'eina. A continuació, es van identificar fàbriques pilot per a donar suport a les proves i els processos relacionats.

En la fase pilot d'un any van participar-hi dues possibles organitzacions sòcies d'Oikocredit, EcoCajou SA i Cilagri SA. Totes dues obtenen quantitats significatives dels seus anacards crus de 5.000 petits productors d'anacard i han demostrat un fort compromís amb la gestió i les finances de les seves operacions.

El concepte de l'eina de seguiment empresarial ja ha estat validat, amb la inestimable experiència d'EcoCajou i la seva empresa matriu Ecookim, sòcia d'Oikocredit des de fa molt temps. La direcció de la fàbrica reconeix el repte que suposa integrar les dades financeres i de producció, especialment donades les limitacions del programari de comptabilitat existent i els requisits normatius.

Malgrat aquests reptes, l'eina ha millorat significativament la visibilitat de les projeccions de flux de caixa i els indicadors clau del negoci, la qual cosa ha permès prendre decisions financeres i operatives més informades.

Una eina per a impulsar el creixement i la innovació en l'agricultura

Com demostra el projecte pilot, l'eina de seguiment empresarial pot fer avançar considerablement el sector de la transformació de l'anacard. Al tendir un pont entre les operacions tècniques i la gestió financera, l'eina "Cash-flow let cashew flow" proporciona als processadors la informació necessària per a garantir un finançament adequat i optimitzar les seves operacions.

Després de la presentació de l'eina al sector de l'anacard a Costa d'Ivori el mes de juny passat, el GIC-CI va anunciar plans per a publicar materials i formar als processadors d'anacard en l'ús de l'eina, un indici del potencial per a impulsar el creixement i la innovació en tot el sector.

Creiem que el desenvolupament de l'eina promet desbloquejar noves oportunitats i impulsar el creixement sostenible en el sector de l'anacard i més enllà.

Oikocredit està ara ben posicionada per a ampliar l'aplicació d'aquesta eina a altres organitzacions sòcies existents dins del sector de l'anacard. L'èxit del projecte pilot demostra que l'eina pot aplicar-se a altres països i sectors agrícoles. Aquesta expansió reflecteix el potencial de l'eina per a impulsar la inclusió financera i l'eficiència operativa a major escala.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

agost 2024

juliol

juny

maig

abril