Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Resum i gravació del webinar «L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.»

« Enrere

Resum i gravació del webinar «L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.»

seminari 3divendres, 15 de de novembre de 2024

El passat 13 de novembre vam celebrar l’últim webinar sobre introducció al món de les microfinances organitzada per les tres Associacions de Suport de l'estat espanyol (Oikocredit Catalunya, Oikocredit Euskadi i Oikocredit Sevilla), amb el suport de la Fundació de Suport a Oikocredit (ISUP)

Aquesta sessió es va centrar en l'impacte de les microfinances en la reducció de la pobresa i l'apoderament de les comunitats, amb les intervencions destacades de Carmen Pérez Sánchez, professora experta en microfinances, i Luis Eduardo Palacios Burneo, president executiu de la Fundació FACES que ens va explicar el cas de l’Equador. 

Impacte de les microfinances, per Carmen Pérez Sánchez 

Carmen Pérez Sánchez, professora de Microfinances, Educació i Inclusió Financera a la Universitat Comillas, va oferir una anàlisi sobre el paper de les microfinances en la millora de les condicions de vida de les persones més vulnerables. La seva intervenció va tractar diversos aspectes clau: 

  • Avaluació de l'impacte social de les microfinances: Carmen Pérez Sánchez va destacar la importància de mesurar l'impacte de les microfinances en la reducció de la pobresa, subratllant que aquest procés és més complex que altres mètriques, com la petjada de carboni, i requereix una atenció especial a les necessitats dels clients. 

  • Protecció del client i enfocament centrat en les persones: Va emfatitzar la necessitat de col·locar les persones al centre del sector, citant iniciatives com la campanya Smart, que des de 2009 promou la protecció del client per evitar que les institucions es desviïn de la seva missió social. 

  • Estàndards universals i alineació amb l'Agenda 2030: Va posar en relleu la rellevància dels estàndards en gestió de rendiment social i ambiental com a elements clau per assegurar el futur sostenible de les microfinances, amb exemples d'estudis rigorosos, incloent treballs premiats amb el Nobel. 

 

Estratègies i reptes regionals, per Luis Eduardo Palacios Burneo 

Luis Eduardo Palacios Burneo, president executiu de la Fundació FACES, va centrar la seva intervenció en els desafiaments i les oportunitats específiques del sector microfinancer a l’Equador, amb un focus especial en la zona sud del país. 

  • Estratègia i distribució del personal: Luis Eduardo Palacios Burneo va destacar la necessitat d'una estratègia adequada per a millorar les àrees institucionals i el control intern mitjançant auditories. Va ressaltar que el 72% del personal operatiu és clau per generar accions efectives, en comparació amb el 28% dedicat a tasques administratives. 

  • Desafiaments geogràfics al sud de l’Equador: Va assenyalar que aquesta regió ha estat històricament menys afavorida que el nord pel que fa a infraestructures i desenvolupament, la qual cosa limita l'accés als serveis financers. Per això, és fonamental mesurar l'impacte de les microfinances a nivell comunitari per entendre millor els seus efectes. 

  • Inclusió social i empoderament de les dones: L'estratègia corporativa de FACES se centra en la inclusió digital i financera, especialment per a dones microempresàries i persones amb discapacitats. Aquesta inclusió, juntament amb el suport a microempreses i la capacitació, contribueix a millorar els ingressos, la qualitat de vida i el desenvolupament econòmic de les comunitats vulnerables. 

 

Així finalitza aquesta sèrie de webinars sobre microfinances, que ha inclòs una primera sessió introductòria per conèixer el sector, una segona centrada en la contribució de les microfinances a l’apoderament de les dones, i aquesta darrera trobada, dedicada a aprofundir en el seu impacte social i econòmic. 

Pots visualitzar aquí el vídeo complet del tercer webinar de la sèrie, del 13 de novembre de 2024:

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

novembre 2024

octubre

setembre