Com PAI, soci d'Oikocredit, conrea la qualitat i l'equitat en l'agricultura argentina
El consorci agrícola PAI, soci d'Oikocredit des del 2015, promou l'agricultura sostenible a l'Argentina a través de l'agricultura de comerç just, associacions estratègiques i inversions innovadores.
El sector agrícola té un important paper que exercir en el manteniment de la seguretat alimentària, al mateix temps que millora els mitjans de vida dels agricultors i productors d'aliments. A Oikocredit, l'agricultura representa el 17% del nostre finançament per al desenvolupament i les nostres organitzacions sòcies treballen amb 2,59 milions d'agricultors a tot el món. Una d'aquestes organitzacions és Productores Argentinos Integrados (PAI).
Soci d'Oikocredit des del 2015, el consorci llatinoamericà d'exportadors de fruita fresca promou l'agricultura sostenible a l'Argentina a través d'associacions estratègiques, inversions innovadores i un compromís amb la qualitat i l'equitat.
Aquest article destaca el treball de comerç just de PAI i el seu impacte en el nostre sistema alimentari interconnectat.
Garantir preus justos als agricultors
PAI està formada per 12 empreses fruiteres situades a la regió de l'Alto Valle del Río Negro i a Neuquén, al nord de la Patagònia.
Creat el 1974 per a millorar la competitivitat i aconseguir economies d'escala, el consorci és el major exportador argentí de peres i pomes, i ven els seus productes a més de 30 països. La fruita ecològica representa gairebé el 20% de les seves exportacions. A més, PAI garanteix preus justos als 280 petits i mitjans productors de fruita amb els quals treballa, proporcionant un suport essencial a aquests actors amb un poder de negociació limitat.
Per a complir els seus ambiciosos programes comercials, la xarxa PAI opera col·lectivament en més de 3.200 hectàrees. Les operacions abasten zones de producció, instal·lacions d'envasament, sistemes de refrigeració i serveis logístics.
PAI és pionera en el desenvolupament de l'agricultura ecològica a l'Argentina i és la primera empresa del país a exportar peres i pomes biodinàmiques.
Sobretot, PAI destaca per la seva concentració en mercats d'alt poder adquisitiu.
El 2015, PAI es va convertir en la primera organització sòcia comercial frutícola d'Oikocredit a l'Argentina i el nord de la Patagònia.
Certificacions per a garantir la qualitat dels productes
Com a associació que promou el comerç just, el control de qualitat és fonamental per a les operacions de PAI.
Per a això, els equips de PAI treballen amb algunes de les etiquetes i organismes de certificació més prestigiosos del sector. Aquests certifiquen la seva trajectòria, rendiment, compromís i compliment de les normes sobre preservació del medi ambient i respecte a les persones i comunitats en les quals operen. En l'àmbit de la seguretat alimentària, aquestes certificacions inclouen la Reputació de Marca mitjançant el Compliment de Normes Globals (BRCGS) i Global Gap. Així mateix, els horts ecològics i els centres d'envasament del consorci compten amb la certificació ecològica. Finalment, la seva responsabilitat social està certificada per Fair Trade USA, la Global Gap Risk Assessment on Social Practice (GRASP) i la Sedex Members Ethical Trade Audit (ETI Smeta).
"Els préstecs d'Oikocredit són essencials per a nosaltres"
Des de la dècada del 1920, Humberto Canale és una empresa productora de pomes i peres en el pintoresc camp de General Roca, a la província de Río Negro, al nord de la Patagònia. Fundada pel mateix Humberto Canale el 1909, l'empresa familiar s'ha diversificat des de la producció de vi a la fructicultura.
Sota la direcció del Germán Barzi, besnet del fundador, Humberto Canale continua prosperant, amb moltes generacions de la família contribuint al seu èxit. L'empresa, que conrea pomes i peres en 400 hectàrees de terreny, dona feina a uns 150 treballadors fixos i acull fins a 680 temporers durant la temporada de collita, de gener a març.
Humberto Canale és membre de PAI des del 1977.
En Germán, que també és Vicepresident del Consell d'Administració de PAI, afirma que els préstecs a llarg termini d'Oikocredit han estat importants per a ajudar els agricultors a modernitzar les seves explotacions i invertir en tecnologies com ara plataformes elevades de recol·lecció. En general, la inversió en tecnologia s'ha convertit en una necessitat per al negoci.
En Germán reflexiona sobre la seva experiència amb Oikocredit: "Després de plantar arbres fruiters, es necessiten deu anys per a collir tots els beneficis. Per tant, la participació d'Oikocredit ha estat particularment important, ja que ofereix préstecs a llarg termini que són essencials per a nosaltres. Especialment donada la inestabilitat econòmica a l'Argentina, és gairebé impossible obtenir préstecs a llarg termini al país. Amb Oikocredit, vam obtenir el nostre primer préstec fa uns vuit anys, i el segon fa dos anys. Utilitzem aquests préstecs per a invertir en plataformes de recol·lecció i altra maquinària".
Cada any, l'explotació produeix vuit milions de quilos de fruita, i en Germán té intenció d'invertir progressivament en noves plataformes de recol·lecció.
Fomentar la prosperitat per a un impacte durador
El compromís de PAI amb la qualitat i la sostenibilitat permet a empreses com Humberto Canale prosperar en els mercats internacionals. Gràcies a la seva associació amb PAI, aquesta empresa fructicultora ha obtingut diverses certificacions de qualitat i segueix un enfocament de comerç just. Això permet a Humberto Canale mantenir alts nivells de qualitat i impacte mediambiental, al mateix temps que respon a la creixent demanda de productes ecològics per part dels consumidors.
"No tota la nostra producció és ecològica, però pràcticament no utilitzem productes químics, gràcies en part al clima sec d'aquesta regió", afirma en Germán.
Humberto Canale té una visió a llarg termini, de més de 10 anys, i el seu objectiu no és la quantitat, sinó la qualitat. En Germán també subratlla la importància d'invertir en pràctiques sostenibles, com l'ús de panells solars i sistemes de reg eficients per a fer front als reptes del canvi climàtic, preservant al mateix temps l'herència familiar i la cultura del negoci.
"Tenim panells solars que proporcionen el 80% de l'energia que necessitem en les oficines i el celler", afegeix.
L'associació exporta actualment els seus productes a diversos països, entre ells els Estats Units, Països Baixos, Anglaterra i Itàlia.
Aquests països imposen normes estrictes a la fruita, ja sigui de cultiu convencional o ecològic. Garantir que els productors puguin complir aquestes normes reforça la qualitat en tota la cadena de valor, al mateix temps que contribueix a la seguretat alimentària general i garanteix millors preus per als agricultors.
Juntament amb el suport financer d'Oikocredit, PAI pot esperar un futur prometedor amb potencial per a l'expansió del mercat.
Arxiu
novembre 2024
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer