Com les dones de baixos ingressos estan creant el canvi a Hondures
Al voltant del 57% de les clientes de Prisma Honduras afirmen que el seu negoci és la principal font d'ingressos de la llar. La Lourdes Valeriano, Gerent General, ens explica com la IMF promou la igualtat de gènere a l’Amèrica Central.
Oikocredit concep una societat justa en la qual totes les persones estiguin empoderades amb les opcions que necessiten per a crear vides dignes. La igualtat de gènere és part integral d'aquest objectiu.
A través de les nostres organitzacions sòcies, treballem per a garantir que les dones de tot el món tinguin accés als recursos que necessiten.
Des de 2016, una de les nostres organitzacions sòcies ha estat Microfinanciera Prisma de Honduras (Prisma), una institució de microfinances (IMF) de grandària mitjana amb seu en la capital, Tegucigalpa, i operacions en set regions del país centreamericà. La IMF opera principalment en comunitats rurals, oferint microcrèdits agrícoles, empresarials i de serveis, així com solucions d'energia solar.
Igual que Oikocredit, Prisma dóna suport a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5 de l'ONU sobre igualtat de gènere. Fa costat a les dones d'Hondures en el camí cap a la independència financera, però també incorpora objectius de gènere en les seves pròpies operacions i polítiques.
En el Dia Internacional de la Dona 2023, ens vam reunir amb la Lourdes Valeriano, Directora General de Prisma, per a saber més sobre la institució i la situació general de la dona a Hondures. Nascuda a Tegucigalpa, la Lourdes és llicenciada en Economia i Finances. Al llarg de la seva carrera, ha acumulat una àmplia experiència en el sector financer a través del seu treball en cooperatives bancàries i microfinances.
A més del seu treball a Prisma, la Lourdes és Presidenta de la Xarxa de Microfinances d'Hondures (RedMicroh), Presidenta de la Societat per a la Inclusió de la Microempresa a Centreamèrica i el Carib (SICSA) i membre de la Junta Directiva de la Xarxa de Microfinances de Centreamèrica i el Carib (Redcamif).
Com és l'entorn per a les dones empresàries i líders femenines a Hondures? Quins reptes han de superar les dones a Hondures?
Em dol dir que les dones a Hondures enfronten moltes limitacions que no són fàcils de superar. Sé que això es deu en gran mesura al fet que formem part d'una societat i una cultura dominades pels homes. Les dones es mouen en un context de desigualtat i pobresa i existeixen alts índexs de treball informal i violència. No obstant això, a poc a poc les dones han pogut empoderar-se a través de l'educació i el desenvolupament professional.
Els reptes més importants per a les dones a Hondures són aconseguir la igualtat d'oportunitats, avançar en la formació i el desenvolupament professional, la llibertat per a prendre les seves pròpies decisions i l'apoderament per a dirigir el seu propi destí i aconseguir la independència econòmica. Hem de crear les condicions per a garantir aquesta igualtat d'oportunitats al nostre país, i incloure i promoure les dones en els negocis, la política, el lideratge i els llocs de presa de decisions.
Què hi ha a favor de les dones a Hondures?
El positiu és que les dones hondurenyes tenen el potencial i el talent per a sobresortir i inspirar a altres a aconseguir els seus somnis de realització personal, professional i econòmica. Ara necessiten ser capaces de portar aquest talent a l'àmbit polític, social i empresarial, per a liderar i contribuir al desenvolupament econòmic del país i ajudar a crear una societat més justa i inclusiva.
Quins són actualment els majors obstacles a la igualtat de gènere a Hondures? Quins canvis estàs observant?
Entre els majors obstacles a la igualtat de gènere a Hondures estan la falta de condicions adequades per al desenvolupament empresarial de les dones; la insuficient educació i desenvolupament; i la qüestió cultural del masclisme, la violència i el sotmetiment.
Les microempresàries pobres i molt pobres no compten amb cap mena de garanties i són les que menys accés tenen al crèdit formal. Per això, sovint recorren als usurers, l'única garantia dels quals és la seva pròpia vida. Aquests prestadors il·legals han proliferat al nostre país en els últims anys.
Al mateix temps, les dones s'estan convertint cada vegada més en la principal sustentació de les llars hondurenyes de baixos ingressos. Si abans es considerava que els ingressos de les dones eren complementaris, avui hi ha proves que el pes de la seva contribució a les famílies és major que mai. Les dones representen el 43% del sector informal segons l'Organització Internacional del Treball i el 57% de les dones a les quals atenem afirmen que el seu negoci constitueix la principal font d'ingressos de la llar. Això es deu al fet que gairebé el 40% són caps de família i la principal sustentació de les seves llars.
Com secunda Prisma l’ODS 5 sobre igualtat de gènere?
Prisma de Honduras ofereix a les dones oportunitats i accés al finançament per a desenvolupar el seu potencial econòmic i aconseguir la independència financera. Actualment, el 46,3% dels nostres clients són dones i representen el 34,5% de la nostra cartera. A més, Prisma ha incorporat l'enfocament de gènere en les seves polítiques de Recursos Humans i ha desenvolupat productes crediticis amb aspectes específics dirigits a les dones.
Com dóna suport Oikocredit a Prisma per contribuir a l'impacte de gènere?
Oikocredit fa costat a Prisma d'Hondures amb recursos financers que contribueixen a finançar iniciatives i activitats productives liderades per dones, generant un impacte econòmic i social que a més contribueix a millorar la seva qualitat de vida.
Parla'ns del teu treball amb les comunitats de dones.
Prisma treballa amb dones individuals i grups solidaris de dones en comunitats rurals i periurbanes amb alta concentració de pobresa i limitada disponibilitat de serveis financers. El nostre objectiu és donar-los accés a recursos i capital de treball per a desenvolupar-se en activitats productives d'impacte econòmic i social.
En el Dia Internacional de la Dona d'enguany, l'ONU va destacar com la tecnologia digital pot donar suport a la igualtat de gènere. Com utilitza Prisma la tecnologia per superar la bretxa de gènere?
Prisma utilitza eines tecnològiques per a millorar la inclusió financera de les dones. Considerem que les eines digitals són un valuós instrument per formar les dones emprenedores juntament amb els canals tradicionals, com les organitzacions especialitzades en formació i desenvolupament.
La tecnologia ens ajuda a ampliar el nostre abast, portar serveis financers a comunitats no bancaritzades i impartir educació i formació financera. Encara que ens ajuda a reduir els costos de transacció per als nostres clients, procurem no perdre el toc humà.
Com a dona líder, com fas costat i influeixes en altres dones?
Intento motivar a altres dones i predicar amb l'exemple. El meu objectiu és transmetre'ls que no hi ha límits al que podem aconseguir quan creiem en nosaltres mateixes i transformem la nostra manera de pensar. A través del meu treball, puc fer costat a milers de dones hondurenyes a empoderar-se per a aconseguir la seva independència econòmica i social, tenir una millor qualitat de vida i garantir la seguretat alimentària de les seves famílies.
Un missatge positiu amb el qual t’agradaria acabar?
Crec que les dones estan veritablement empoderades quan se senten capaces i segures de construir el seu propi destí, quan tenen autoritat i seguretat per a prendre decisions que els permetin desenvolupar i potenciar les seves habilitats i capacitats, en benefici propi i dels qui depenen d'elles. Quan les dones trenquin els llaços de la dependència emocional i superin les barreres socials i econòmiques que els impedeixen sortir a la cerca i consecució dels seus somnis, metes i projectes de vida, estaran veritablement empoderades.
Cadascuna de nosaltres va ser creada única i irreemplaçable i és protagonista del seu propi desenvolupament personal i professional. Crec que les dones som les responsables de gestionar el canvi i la transformació de la nostra societat. Tenim la capacitat de construir societats més justes i equitatives, i de trencar les barreres que ens frenen, tant per nosaltres mateixes com per ser les mares i educadores dels ciutadans i ciutadanes del demà. Amb esforç i dedicació, podem construir una Hondures i un món millors.
Més informació sobre la igualtat de gènere a Hondures en el lloc web d'ONU Dones.
Arxiu
novembre 2024
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer