Entrevista: Com dóna suport Oikocredit als petits productors de cacau a l’Àfrica Occidental
Yves Komaclo, Investments Manager West Africa
El cultiu del cacau és una font fonamental de manteniment a Costa d'Ivori, Ghana i Nigèria. Entrevistem a l’Yves Komaclo, Gerent d'Inversions d'Oikocredit per a Àfrica Occidental, per a posar-nos al dia sobre el suport d'Oikocredit al sector del cacau.
Quina importància té el cacau a Àfrica Occidental?
Àfrica Occidental és líder mundial en la producció de cacau, el principal ingredient en la fabricació de xocolata. Tres països prioritaris d'Oikocredit es troben entre els principals productors del món: Costa d'Ivori i Ghana, els dos majors productors del món, i Nigèria[1] La regió subministra al voltant del 70% de la producció mundial, principalment per a l'exportació.
Especialment a Costa d'Ivori, el cacau és la principal font de divises i el principal subsector agrícola, que sosté a al voltant de 1,5 milions de llars[2] La majoria de les granges de cacau d'Àfrica Occidental són petites explotacions de menys de 3 hectàrees. A causa de la importància del cultiu, els governs de Costa d'Ivori i Ghana col·laboren en la gestió del sector.
Com dóna suport Oikocredit al sector del cacau a la regió?
Oikocredit brinda suport financer als productors a través de cooperatives de productors, petites i mitjanes empreses (pime) i institucions de microfinances (IMF), ajudant els agricultors a comprar insums per a mantenir i millorar la producció. Preferim treballar amb cooperatives de productors, però en alguns casos reduïm el risc de la inversió proporcionant finançament a través de les pime i les IMF.
També invertim en l'etapa posterior a la collita. El nostre finançament ajuda a pagar la recol·lecció i el transport dels grans de cacau, la construcció de magatzems i l'equip d'assecat. I ajudem a les nostres cooperatives i a les pimes associades a crear la governança i la capacitat financera que necessiten per a complir les normes de certificació de Comerç Just (Fairtrade) i Rainforest Alliance/UTZ.
Com ha afectat el Covid-19 al sector del cacau d'Àfrica occidental?
El brot de Covid-19 va causar alarma a l’Àfrica occidental en el primer trimestre de 2020, la qual cosa va portar a molts governs a adoptar fortes mesures preventives. El bloqueig es va aixecar gradualment al juny i juliol. Afortunadament, la producció de cacau va ser en gran part ininterrompuda, perquè la temporada de collita màxima a l'Àfrica occidental va d'octubre a desembre. No obstant això, les restriccions van retardar a alguns productors en la contractació de treballadors per al manteniment de les plantacions, que molts van haver d'emprendre més tard de l'habitual durant l'any.
El Covid-19 també ha donat lloc a una major volatilitat dels preus. Els mercats d'exportació occidentals s'han vist afectats pels tancaments en la indústria de l'hostaleria, amb una caiguda de la demanda i preus més baixos de la xocolata. Això es va compensar en part amb l'augment de la demanda a la Xina, l'Índia i Rússia. En general, és probable que els productors de cacau puguin preveure un augment de les fluctuacions dels preus.
A quins altres reptes s'enfronta la producció de cacau?
La majoria dels productors de cacau reben només una petita part del valor que el seu cultiu genera a través de la cadena de valor. Els governs de Costa d'Ivori i Ghana han respost afegint una prima als preus dels agricultors, però això ha reduït els marges obtinguts per les cooperatives de productors i les pimes mitjançant les vendes d'exportació.
La sostenibilitat social i ambiental és crucial per al sector. Malgrat els esforços realitzats durant anys per a erradicar l'explotació infantil en les explotacions de cacau, el treball infantil continua. Oikocredit aborda aquest problema mitjançant una acurada selecció d’organitzacions sòcies al país i insistint en la certificació, promovent la capacitació i la conscienciació, associant-se amb fabricants socialment responsables com Tony's Chocolonely, mitjançant l’estudi previ de les organitzacions (due dilligence) i amb un acurat monitoratge.
Un altre desafiament és que els productors de cacau representen un grup demogràfic que està envellint. El sector necessita més productors joves.
La principal qüestió de la sostenibilitat ambiental és la prevenció de la desforestació, que sovint es produeix quan es converteixen noves zones per al cultiu del cacau.
Però també hi ha tendències positives. Ha augmentat la consciència del problema del treball infantil, i els agents internacionals proporcionen cada vegada més assistència tècnica i subvencions a les cooperatives d'agricultors. S'estan posant en marxa associacions entre el sector públic i el privat, com les Iniciatives sobre el Cacau i els Boscos de la Fundació Mundial del Cacau, per a ajudar al sector.
Com estan les organitzacions sòcies d'Oikocredit en el sector del cacau a la regió?
En general, les nostres organitzacions sòcies s'estan exercint raonablement bé, encara que algunes que van experimentar dificultats abans de la pandèmia han continuat fent-ho. Algunes pime no han pogut aconseguir cacau a preus assequibles.
Recentment hem renovat el nostre suport a Ocean, una pime de cacau des de 2015, les cooperatives afiliades de la qual (ECAM i Socopacdi) són proveïdores clau de Tony's. Els diversos milers d'agricultors d'aquestes cooperatives es beneficien de primes de certificació, assistència tècnica i suport comunitari. Una altra organització sòcia, Ecookim, ha reclutat 500 nous membres malgrat la pandèmia.
Els canvis en els patrons de precipitacions a la regió també poden ser problemàtics. La majoria dels productors de cacau no tenen sistemes de reg i depenen de les pluges estacionals. Encara que el volum de les precipitacions no s'ha alterat notablement, les pluges solen arribar més tard que abans i poden donar lloc a un menor rendiment.
Com li agradaria a Oikocredit treballar amb el sector del cacau d'Àfrica Occidental en el futur?
Oikocredit ha aconseguit èxits en la provisió de finançament de matèries primeres i finançament comercial per al sector, però podem fer molt més. Els governs d'Àfrica Occidental amb escassetat d'efectiu poden reduir el seu suport financer i/o augmentar els impostos a la producció, per la qual cosa veiem una major necessitat potencial del nostre suport. I els progressos en la lluita contra el treball infantil i la desforestació poden haver-se alentit o invertit durant el tancament, per la qual cosa hem d'estar preparats per a redoblar els nostres esforços en aquest sentit.
La millora de la sostenibilitat és essencial perquè els productors i les cooperatives compleixin les normes de traçabilitat que exigeixen els mercats de consumidors amb consciència ètica, especialment a Europa.
Moltes petites explotacions agrícoles necessiten ser renovades i rehabilitades degut a l'efecte de l'envelliment dels arbres, les plagues i malalties dels cultius i l'esgotament del sòl[3]. Estem desitjosos de donar suport a una major assistència tècnica als agricultors en la substitució dels arbres i l'aplicació de bones pràctiques agrícoles com la poda, el control de plagues i l'aplicació de fertilitzants, i esperem amb interès associar-nos estratègicament amb altres inversors d'impacte.
Veiem oportunitats addicionals per a afegir valor al país mitjançant la localització del processament. En lloc que les organitzacions de productors exportin grans sense processar, ens agradaria donar-los suport en la inversió en maquinària de mòlta i en la creació d'ocupació per a exportar mantega de cacau de major valor.
Una altra àrea en la qual podem promoure el progrés és la digitalització. L'ús d'eines de "diners mòbils" permet a les cooperatives, les pimes i les IMF arribar a més agricultors i hauria de conduir a una major acceptació del cultiu del cacau per part dels joves. Els sistemes de pagament digital redueixen el risc, proporcionen major seguretat i augmenten la capacitat d'estalvi, la inclusió financera i la resistència dels productors.
[1] Statista.com, 2017/18 production data.
[2] ‘Cocoa industry in the Côte d’Ivoire’, https://www.arcgis.com/apps/cascade/index.html?appid=dd19d4b6444e492da5b069d62d2c3ecb
[3] Sustainable Trade Initiative, Smallholder tree crop renovation and rehabilitation, 2015, https://www.idhsustainabletrade.com/uploaded/2017/03/dalberg-rr-report.pdf
Arxiu
octubre 2024
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer
- 01/08 - Com una nova eina ha millorat les oportunitats financeres del sector de l'anacard d'Àfrica Occidental