Un cap fred i un cor càlid: com produir mel orgànica i de comerç just [història d'organització sòcia]
Hi ha moltes coses que podem aprendre de les abelles: formes alternatives de treballar, servir a la comunitat i compartir. Parlem amb en Luis Enrique Castañón Chavarría, director general de Miel Mexicana, una organització sòcia comercial i de comerç just d'Oikocredit, sobre com cooperen les abelles, la indústria apícola i els seus clients internacionals.
Com va començar Miel Mexicana?
Va ser a mi que se'm va ocórrer la idea del projecte Miel Mexicana. És per això, que he continuat sent el director de la cooperativa, tot i que sóc un veterinari de professió. Però aquesta posició, mai ha sigut important perquè sempre treballem en equip. Llavors, vaig haver de formar-me sobre sociologia, finances, economia i molt més. Projectes com aquest, requereixen agilitat en molts nivells: mental, psicològic, moral i econòmic. És un negoci que requereix tant un cap fred com un cor càlid.
Comencem a produir i exportar mel orgànica fa uns 15 anys, encara que ningú va imaginar que això funcionaria. Quan vam signar el nostre primer acord d'exportació, va ser la realització dels nostres somnis.
Què significa per a tu treballar personalment en una cooperativa?
La cooperativa és el lloc on convertim els nostres somnis en realitat. Un lloc on podem crear un món en el qual puguem créixer, on tot sigui just, on cooperem i on puguem mostrar solidaritat amb els altres.
Per a nosaltres, la cooperativa és una forma de vida. Quan vam començar, una cooperativa semblava la millor manera de combatre la pobresa al nostre país. Amb prou feines hi havia homes a la nostra àrea, molts havien emigrat als Estats Units on encara treballen. Les úniques persones que quedaven eren ancians, dones i nens, que vivien en la pobresa extrema. Des del principi, la idea era crear ocupacions per als emigrants potencials, perquè es quedessin a Mèxic.
Un equip de petits productors va unir forces i va començar a produir mel. Vam aconseguir reunir a persones d'almenys vuit grups ètnics diferents sota un mateix paraigua. La idea de la cooperativa és una miqueta estranya a Mèxic perquè prové d'Europa. Hem adaptat el seu model i pres en compte les idiosincràsia dels nostres membres, respectant-los i integrant-los.
Durant molts anys, hem estat treballant en un model de negoci social que permet a les empreses tenir èxit, econòmica, ecològica i socialment. Volem que aquest projecte sigui emulat per altres, perquè la nostra cooperativa es converteixi en la llavor d'un moviment.
Podries dir-nos més coses sobre els membres de la cooperativa?
Els nostres productors viuen a la naturalesa, de vegades geogràficament bastant allunyats uns dels altres, però mai sols en esperit. Tots els membres de la família treballen a la cooperativa. En aquest món, tots busquen ser part d'alguna cosa. Les persones viuen com una família i comunitat integrades.
Els apicultors que necessiten fer-ho tot per si mateixos no poden desenvolupar-se molt bé, perquè és difícil coordinar totes les tasques necessàries. Només llavors la cooperativa pot exigir bons preus. Nosaltres, des de l'administració, fem la resta. Hem treballat amb moltes persones que d'altra manera no haguessin tingut l'oportunitat, perquè no van anar a escola o no van acabar l'escola, perquè vivien lluny de la ciutat o perquè no tenien a ningú que els ensenyés.
Quins desafiaments enfrontes en el teu treball?
Des del començament de la nostra cooperativa, una de les meves tasques principals ha estat actuar com un traductor entre dos mons. D'una banda, tenim clients el pensament dels quals és estrictament empresarial. D'altra banda, tenim membres indígenes que parlen diferents idiomes però ni una paraula d'espanyol. Unir aquests mons no és fàcil. Els productors han de comprendre que la mel que es ven a Europa ha de ser de certa qualitat i ha d'envasar-se de certa manera.
Produir mel orgànica en harmonia amb la naturalesa no és una tasca fàcil. Hem de trobar terres adequades en àrees a molts quilòmetres de ciutats i pobles, perquè puguem produir ecològicament. Això significa que els nostres productors han de transportar ruscs que poden pesar 30, 40 o 50 quilos en llargues distàncies i situar-los en llocs adequats. Molts dels nostres apicultors no tenen aigua corrent a les seves llars, no tenen escoles en el veïnat i algunes vegades ni tan sols tenen un hospital. Una vegada que t'adones d'això, obtens una millor idea de com de valuosos i preciosos són realment els nostres productes.
Què significa per a tu l'associació amb Oikocredit?
Quan Oikocredit se'ns va acostar per primera vegada, vam pensar que l'obtenció de préstecs ens permetria créixer i enfortir la nostra organització. Mai ens va preocupar que Oikocredit com a prestador s'emportés part dels nostres diners. És per això que vam considerar la proposta i vam decidir acceptar el suport d'Oikocredit i col·laborar amb ella. Teníem la sensació de que això milloraria la nostra empresa de manera sostenible. Després de tot, el més important és millorar la posició de la nostra cooperativa per al futur, en termes de finances, organització, impostos i lleis.
Què podem aprendre de les abelles?
La mel és una meravellosa font d'aliment. No és un edulcorant, sinó un producte complet que proporciona proteïnes, minerals, vitamines i molt més. A més, les abelles són extremadament generoses en la forma en què produeixen mel. Operen de manera molt similar a la nostra cooperativa. Les abelles ens ensenyen que una forma alternativa d'economia funciona, la qual cosa beneficia exclusivament a la comunitat. Com a tal, la mel en si ja és un producte alternatiu, la seva matèria primera és el resultat d'un procés de producció alternatiu. No és sorprenent?
Arxiu
octubre 2024
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer
- 01/08 - Com una nova eina ha millorat les oportunitats financeres del sector de l'anacard d'Àfrica Occidental