Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Construir resiliència entre les sòcies [blog]

« Enrere

Construir resiliència entre les sòcies [blog]

latest.pngdilluns, 31 de de maig de 2021

Moltes de les nostres organitzacions associades al sud-est asiàtic han estat colpejades durament per la pandèmia de la Covid-19, però estan aprenent a ser més resilients. En aquesta entrada del seu bloc, la Tes Pilapil, Directora Regional d’Oikocredit per al Sud-est Asiàtic, comparteix com les nostres organitzacions sòcies estan practicant la solidaritat i s’enforteixen a través dels seminaris digitals d’Oikocredit.


Després de que la pandèmia de Covid-19 ens va colpejar l’any passat, vam veure que moltes de les nostres organitzacions sòcies de tot el món lluitaven per superar la crisi. Es calcula que la pandèmia ha empès milions de persones a la pobresa extrema. Les persones amb ingressos baixos, com les que atenen les nostres organitzacions sòcies, s’han vist excepcionalment afectades. Les nostres sòcies no només s’estan recuperant de la crisi, sinó que estan tractant de trobar com donar suport als seus clients durant aquests temps difícils.

Es calcula que la pandèmia ha empès milions de persones a la pobresa extrema.


Al mateix temps, ens ha animat veure que moltes de les nostres organitzacions sòcies gestionen la crisi realment bé. Aquest contrast ens va fer veure que era necessària una plataforma perquè les organitzacions aprenguessin unes de les altres i compartissin les millors pràctiques per ajudar-se a superar la pandèmia. Com a resultat, l’abril de 2020, les regions del sud-est asiàtic, Àfrica i Amèrica Llatina d’Oikocredit van organitzar una sèrie de seminaris web per al nostre personal i organitzacions sòcies, que van rebre una resposta molt positiva.

Un any més tard, vam decidir que era el moment de realitzar una altra reflexió col·lectiva amb les nostres entitats sòcies per intercanviar lliçons més substancials sobre com fer front a la pandèmia. Volíem debatre específicament:

  • Els seus aprenentatges principals sobre la capacitat de recuperació
  • Els reptes principals als quals es van enfrontar les organitzacions sòcies i què van fer per superar-los
  • Quin suport és necessari actualment per ajudar les nostres organitzacions sòcies i els seus clients, i quin suport podria ser necessari en el futur

La regió del sud-est asiàtic va posar en marxa el primer seminari web de la nova sèrie el març de 2021, al qual hi van assistir 32 participants de 16 organitzacions de microfinances amb seu a Filipines, Indonèsia i Cambotja.

El seminari web les va ajudar a reflexionar i avaluar els principals factors d’èxit que les van ajudar a superar la crisi de l’any passat. També els va donar noves perspectives sobre com preparar millor les seves organitzacions i clients per al futur.

Compromís dels clients (client engagement) i digitalització

Degut als diferents contextos (països, cultures, tipus d’inversions, etc.) i etapes de la pandèmia als que s’enfrontaven les nostres organitzacions sòcies, vam decidir portar dos ponents (directors generals) d'Institucions Micro Financeres (IMF) de dos països molt diferents: Filipines i Índia. Tots dos països s’han vist fortament afectats per la pandèmia, pel que comptaven amb una gran quantitat de coneixements i experiència a l’hora de travessar la crisi. Això va ressonar bé en el grup perquè, malgrat aquestes dues organitzacions són molt diferents i els seus òrgans de govern estan gestionant la crisi de manera distinta, compartien reptes similars i oferien solucions semblants. Els dos missatges més importants que van compartir van ser (1) el compromís del client és clau i (2) hi ha una gran necessitat de digitalització.

Això va tenir un gran impacte en el grup, i vam rebre diferents peticions per aprofundir en aquest tema. En conseqüència, estem planificant seminaris web sobre aquests temes específics. Les nostres organitzacions sòcies estan molt interessades en conèixer les millors pràctiques sobre el compromís dels clients en temps de crisi. També van veure com la digitalització podia ajudar-les a avançar i volien aprendre com començar o com millorar el que ja estan fent en aquest àmbit.

Després de la presentació, vam donar l’oportunitat al grup de compartir els seus reptes específics i vam convidar tothom a aportar la seva opinió sobre com podrien fer front a aquests reptes.

Superar els reptes i avançar

Les nostres organitzacions sòcies no són les úniques que han hagut de superar reptes. Nosaltres també hem treballat dur per superar els nostres. No poder visitar les nostres sòcies en persona ha estat molt difícil. Estem acostumades a ser-hi, amb elles, per ajudar a avaluar les seves necessitats i veure on millor podem donar-los suport. Abans de la pandèmia, estàvem treballant en una sèrie d’iniciatives per ajudar a millorar la seva feina, però hem hagut de deixar-ho de banda. Totes les nostres organitzacions sòcies estan motivades i desitgen recuperar-se i avançar, però ara mateix encara estan en la fase de recuperació.

Malgrat que la pandèmia segueix el seu curs, les nostres organitzacions sòcies s’estan tornant més resistents i estan treballant dur per perseverar i innovar per poder seguir travessant aquest moment difícil. Totes tenen ganes d’aprendre, millorar i fer-ho bé.
Continuarem buscant maneres de connectar amb les nostres sòcies i donar-los suport sempre que sigui possible, com vam fer amb aquest seminari web. La sensació de veure les nostres sòcies, encara que sigui digitalment, i escoltar com els va, sempre ens deixa un bon gust de boca. I veure com n’estan de compromeses i motivades per perseverar, em dóna molta confiança en que ens en sortirem plegades.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

octubre 2024

setembre

agost