Fabricant una millor banana pel món
Per Eugene Ellmen
En els darrers anys, les bananes orgàniques han aparegut a les botigues de queviures, convertint-se en un aliment present a les cadenes de menjar més comunes. Això s'explica per una revolució en el negoci de les bananes - una història que va de les grans indústries de producció que utilitzen perillosos productes químics, fins a les granges de petita escala amb pràctiques naturals i comerç just.
I Oikocredit ha jugat un petit però important paper en aquesta transformació.
Per conèixer millor aquesta història, el passat 17 de juny vaig visitar APPBOSA, la Asociación de Pequeños Productores de Banano Orgánico Samán y Anexos, una productora de banana orgànica i de comerç just establerta al municipi de Saman, a Perú. Vaig visitar les instal·lacions amb 25 membres i voluntaris d'Oikocredit coincidint amb la Trobada General Anual que es va celebrar al Perú.
APPBOSA té una història fascinant. Tot comença als anys 1970 quan la reforma agrària va proveir de propietats els camperols sense terra peruans. Sense formació ni capital, el moviment de reforma agrària va fracassar, i milers de grangers no van ser capaços de fer un ús eficient de la terra que havien rebut.
Un inici complicat
El 2003, un centenar d'aquests camperols de Saman es van agrupar per formar una associació. El seu somni era formar una cooperativa de productors de bananes que exportés arreu del món. El 2006 APPBOSA es va establir i el 2008 ja estava a punt per començar les exportacions. Però just després va arribar la crisi financera. "Totes les companyies d'exportació van pensar que cauríem en bancarrota", va explicar Aingeru Garcia, director general de la cooperativa.
Però el grup es va mantenir, i va començar a exportar el 2009. Poc després, el personal d'Oikocredit del Perú va descobrir APPBOSA i es va sentir atret pel comerç just de la cooperativa i per la producció orgànica. Garcia va explicar al personal d'Oikocredit que la productivitat es veia afectada pel fet que els treballadors havien de transportar pesades branques de bananes al llarg de centenars de metres cap a la planta d'empaquetatge, un procés que consumia molt de temps i que afectava la fruita.
Oikocredit va concedir a la cooperativa un crèdit de 150.000 euros per construir una cinta de transport mecanitzada, seguit d'una línia de crèdit de 150.000 euros més per capital operatiu.
Avui, APPBOSA compta amb uns 420 grangers dins de la cooperativa, i dóna feina a 200 persones que treballen en el procés, empaquetatge i exportació dels productes a Europa i Amèrica del Nord. Els sous dels grangers són majors, i utilitzen una part de la prima de comerç just per finançar una assegurança de salut.
APPBOSA lidera el camí
El pes d'APPBOSA en el mercat global de la banana és petit, però està liderant el camí al Perú, un dels majors actors en aquest mercat, produint al voltant del 20% de totes les bananes orgàniques del món. L'any passat, APPBOSA va ser reconeguda per organitzacions agràries del Perú com la líder en creixement sostenible i bona gestió.
Oikocredit ha enfortit aquest coratjós grup de grangers, ajudant-los a realitzar el seu somni d'exportar el seu producte al món. En el procés, està contribuint a fomentar un consum més saludable i una producció econòmica més justa arreu del món.
Eugene Ellmen
Eugene Ellmen és el director nacional d'Oikocredit Canada. Abans d'unir-se a Oikocredit el gener de 2013, Eugene va treballar durant 13 anys com a director executiu de l'Organització d'Inversió Social, l'associació nacional de Canadà per la inversió socialment responsable (ISR). És un dels líders experts d'ISR a Canadà.
Arxiu
novembre 2024
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer