La mirada darrere de l'objectiu
Durant 16 mesos, la parella holandesa formada per Wim i Pauline Opmeer va viatjar 34.000 km en la seva camioneta a través d'Amèrica Llatina. El duo holandès, Opmeer Reports (Opmeer informa), va visitar més de 15 països, nombroses organitzacions agrícoles i de microfinaces, i algunes oficines d'Oikocredit aportant anècdotes, vídeos i fotos professionals. La parella va tornar fa poc temps als Països Baixos, on vam parlar amb ells sobre les seves experiències.
Durant 16 mesos, la parella holandesa formada per Wim i Pauline Opmeer va viatjar 34.000 km en la seva camioneta a través d'Amèrica Llatina. El duo holandès, Opmeer Reports (Opmeer informa), va visitar més de 15 països, nombroses organitzacions agrícoles i de microfinances, i algunes oficines d'Oikocredit aportant anècdotes, vídeos i fotos professionals. La parella va tornar fa poc temps als Països Baixos, on vam parlar amb ells sobre les seves experiències.
Aquest viatge ha canviat la vostra percepció sobre el treball d'Oikocredit?
Sens dubte ha enfortit la nostra fe en la inversió social, especialment en les mcrofinances. Després d'haver fotografiat i entrevistat més de 120 prestataris de microfinances, hem vist com el recurs de les microfinances és una manera sostenible d'apoderar les persones. Vam ser testimonis de com és de sostenible recolzar les persones que tenen una idea per una empresa en la seva comunitat local. Quan la idea parteix de la mateixa gent, la que coneix el mercat, la que pren la iniciativa d'elaborar un pla de negocis i obtenir un préstec, la seva efectivitat per ajudar les persones a canviar les seves vides és sempre major.
En la vostra opinió, Quin valor agregat aporta Oikocredit a les organitzacions que recolza?
Quan vam parlar amb les organitzacions recolzades per Oikocredit, el que ens van dir va ser que la visió a llarg termini d'Oikocredit era el seu valor agregat. També vam veure com n'estan de compromesos els gerents de país d'Oikocredit amb les organitzacions finançades. Per a ells, no es tracta simplement de proporcionar capital, sinó també d'aconsellar, oferir capacitació i compartir millors pràctiques. Segons ells, tots aquests factors van ser clau per triar treballar amb Oikocredit.
Quina organització de les que vau visitar us va impactar més?
Després de visitar tantes organitzacions recolzades per Oikocredit, la que va tenir major impacte en nosaltres va ser la cooperativa de productors d'alpaca COOPECAN, a Perú. Després d'un ardu viatge d'ascens en els Andes vam conèixer Nicomedes Cochama Yava, un productor d'alpaca que treballa a 5.000 metres sobre el nivell del mar. Vam quedar sorpresos per les condicions espartanes en les quals vivia i el clima extrem que havia de suportar tots els dies. Per pasturar el seu ramat, Nicomedes viu sol la major part de l'any en una barraca de tova sense aigua corrent o electricitat. Ni tan sols una estufa per cuinar. Encara que aquesta vida semblava molt difícil, va ser meravellós ser testimonis de com formar part de la cooperativa l'estava ajudant a perfeccionar els seus mètodes de producció, la qualitat de la llana i els seus ingressos.
Què va ser el més important del vostre viatge?
Per nosaltres sens dubte va ser CAPUCAS, una cooperativa de cafè a Hondures. Vam ser-hi durant cinc dies; tothom a CAPUCAS ens va donar una càlida benvinguda, i també el gerent de país d'Oikocredit, Gerardo López. Vam poder observar diversos aspectes de la cooperativa i parlar amb molts dels seus membres, que estaven entusiasmats per explicar la seva història. Durant la nostra estada, vam ser testimonis de com la cooperativa creava llocs de treball per les persones joves alhora que desenvolupava un esperit comunitari. També va ser gratificant veure com la cooperativa ajudava un grup de dones a iniciar la seva pròpia empresa.
Arxiu
novembre 2024
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer