Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Suport a les respostes innovadores de les sòcies a la Covid-19

« Enrere

Suport a les respostes innovadores de les sòcies a la Covid-19

response asset 1.pngdijous, 23 de de setembre de 2021

Des del començament de la pandèmia de Covid-19, Oikocredit ha ajudat a les seves entitats sòcies i als seus clients i membres a mantenir-se segurs, a estar informats i a fer front a la crisi. A partir del nostre fons de solidaritat contra el coronavirus, el nostre programa d’innovació en resposta a la Covid-19 ha donat suport a les sòcies en el desenvolupament de solucions adaptades a les persones a qui donen servei.

Aquest article es basa en la informació proporcionada per l’Andrea Domínguez, especialista en desenvolupament de capacitats globals d’Oikocredit.


La ràpida reacció d’Oikocredit en els primers mesos de la crisi de la Covid-19 va permetre a les organitzacions sòcies endarrerir els reemborsaments, així com també l’organització de seminaris web per a les sòcies sobre la gestió de la liquiditat i la planificació de la continuïtat del negoci, donant suport a les persones més necessitades a través d’un fons de solidaritat dedicat al coronavirus. El fons de solidaritat, llançat per la Fundació Internacional de Suport d’Oikocredit (ISUP) a l’abril de 2020, ha donat suport a clients d’inclusió financera de les organitzacions sòcies i a persones membres de les cooperatives finançades per Oikocredit, amb l’objectiu de satisfer les seves necessitats d’emergència, comprar equips de sanejament i altres mesures per complir amb els regulacions governamentals sobre la pandèmia i per mantenir els seus negocis oberts.

El fons de solidaritat va començar amb una contribució inicial de 25.000 euros de la ISUP. Aquesta quantitat es va veure ràpidament incrementada per aportacions d’altres entitats membres d’Oikocredit i els seus inversors i inversores. A finals del 2020, el fons havia distribuït 70.287 euros a 38 organitzacions de 19 països d’Àfrica, Àsia i Amèrica llatina i Carib.

Llançament i potencial del nou programa

Malgrat que les sol·licituds de suport a l’emergència del fons de solidaritat d’Oikocredit van disminuir durant la segona meitat del 2020, vam veure que la pandèmia seguia afectant a les organitzacions sòcies, les seves clientes i membres. L’ISUP, va decidir utilitzar els fons encara disponibles i augmentar la seva contribució per iniciar un nou programa de desenvolupament de capacitats. Aquest nou programa, anomenat Innovació en resposta a la Covid-19, proporciona fons que donen suport a solucions innovadores de les organitzacions sòcies per als seus clients i membres més vulnerables a l’hora de fer front a la pandèmia i ajudar a les sòcies a preparar-se per la realitat post pandèmia.
Innovació en resposta a la Covid-19, es va posar en marxa l’octubre de 2020 amb una quantitat inicial de 30.000 euros de la ISUP i 17.740 euros d’Oikocredit Stiftung Deutschland (la fundació sense ànim de lucre dels grups de suport d’Oikocredit a Alemanya). Igual que abans, la quantitat inicial es va incrementar amb 76.424 euros d’altres membres i inversors, entre ells MRC-Holanda. Els fons actuals del programa, tant els desemborsats com els pendents d’assignació, pugen a 124.164 euros.

Suport a projectes

Fins a dia d’avui s’han aprovat vuit projectes innovadors de desenvolupament de capacitats pel programa, entre els quals s’inclouen la formació i solucions digitals per a clients rurals, suport a la diversificació dels mitjans de vida, reforç organitzatiu, una campanya d’educació financera i botigues cooperatives comunitàries. A continuació descrivim tres d’aquestes projectes.

Solucions digitals per a clients rurals a Uganda

Una organització sòcia d’Uganda, Encot Microfinance, i una antiga entitat sòcia han desenvolupat productes digitals per ajudar a clients rurals a seguir accedint als serveis financers durant la pandèmia. Aquest projecte, que també va rebre el suport del mecanisme Finances Responsables Inclusives del Grup de Treball sobre Desenvolupament Social, es va desenvolupar entre l’octubre del 2020 i el maig de 2021. La contribució de la ISUP va ser de 5.650 euros.


Cada una de les dues institucions de microfinançament (IMF) va realitzar una enquesta als seus clients per identificar les deficiències dels actuals serveis de préstec digital. Basant-se en els resultats de l’enquesta, van treballar amb els socis d’assistència tècnica per desenvolupar i millorar (respectivament) la seva oferta actual. En el cas d’Encot, va donar lloc a un nou producte de préstec digital, el Préstec Flex, per agricultors de girasol. La seva acceptació va ser bona des del seu llançament i Encot està, ara mateix, desenvolupant la seva aplicació mòbil. Per part de l’altra IMF, l’enquesta va revelar la necessitat de reduir els costos de transacció amb els clients i augmentar l’import mínim de retirada. Aquesta antiga organització sòcia també va perfeccionar els seu productes de préstec d’emergència i va digitalitzar els seus desemborsaments i reemborsaments de clients. Ambdues organitzacions es van beneficiar de la formació del personal i dels clients. Es continuarà sensibilitzant a clients sobre els avantatges i els riscos del finançament digital.

Actualment, estem supervisant els resultats del projecte amb totes dues IMF, inclòs l’impacte en els clients finals.

Formació digital per a clients de bancs comunals a Perú

L’objectiu d’aquest projecte, dut a terme per una antiga IMF sòcia de Perú, és proporcionar serveis educatius digitals als clients per garantir que puguin seguir connectats i que els seus negocis segueixin funcionant. L’organització utilitza un enfocament de microfinançament de banca comunal. Un dels primers reptes a afrontar arrel de la Covid-19 va ser el de mantenir la comunicació amb els clients, ja que les restriccions implantades per part del govern van provocar un aïllament a la ciutadania rural que els van deixar sense accés als serveis financers. Aquest fet va agreujar la complicada realitat que ja tenien. El projecte va començar el febrer de 2021 i s’espera que finalitzi a finals de 2021. La contribució de l’ISUP ha estat de 10.841 euros.

En el marc del projecte, el personal de l’IMF capacita als clients sobre l’alfabetització digital (correu electrònic, xarxes socials, videoconferència), mesures empresarials de prevenció de la Covid-19, reinvenció de negocis i màrqueting en mitjans socials. Els mòduls i materials de la formació es van dissenyar en coordinació amb PROMUC, una organització nacional de desenvolupament de bancs comunals amb enfocament de gènere, dels quals la meitat són organitzacions sòcies d’Oikocredit. Fins a dia d’avui, l’organització ha format a més de 7.000 clients en prevenció de la Covid-19 i a 1.122 clients sobre alfabetització digital.

Botigues cooperatives comunitàries per dones i joves a Filipines

Una antiga organització sòcia de Filipines, que treballa sobre tot amb dones, està executant aquest projecte com a part del seu suport a la recuperació de les dones rurals després de l’impacte de la pandèmia i els llargs períodes de restriccions. L’organització està proporcionant educació financera i formació empresarial bàsica, juntament amb microcrèdits i endarreriments en el pagament de quotes, per a que les dones puguin dirigir les seves pròpies microempreses. Aquest projecte, de dos anys de duració i que començarà al març del 2021, té com objectiu la creació de botigues cooperatives comunitàries gestionades per dones. La contribució de l’ISUP ha estat de 5.000 euros.
La nostra antiga organització sòcia està posant a prova botigues en pobles seleccionats del municipi de Talavera, a la província de Nueva Écija. Cadascuna està gestionada per entre 20 i 30 dones cooperativistes pioneres. Els objectius del projecte inclouen el fet de donar oportunitats a les dones per millorar els seus mitjans de vida i la seva capacitat de lideratge i gestió; facilitar l’accés de la comunitat a béns i serveis assequibles; promoure l’ús d’aplicacions digitals mòbils per a l’apoderament financer; i donar suport a productors locals alhora de comercialitzar els seus productes.

Cada botiga vendrà béns de primera necessitat per la població i serà un centre de pagament per a microassegurances, serveis públics i serveis mòbils, remeses i altres transferències de diners incloses. Les botigues també serviran com a centres d’estalvi i captació de dipòsits per joves i membres de la comunitat. Serà, doncs, una base de comercialització i un centre de subministrament per a productors agrícoles locals, al mateix temps que proporcionaran un lloc físic per a les reunions comunitàries.

Reunió de creació del projecte de botigues cooperatives comunitàries de Filipines i infografia.
Fins a dia d’avui, el projecte ha proporcionat orientació als membres de la cooperativa comunitària i formació en els fonaments del cooperativisme, la comptabilitat i la gestió de botigues comunitàries. S’ha realitzat un estudi dels productes que es poden vendre a la comunitat. Les restriccions de mobilitat del govern i els protocols de seguretat han provocat alguns endarreriments, però s’espera que les primeres botigues obrin en breu. L’organització també està estudiant la possibilitat de concedir préstecs en condicions favorables on el retorn vagi nodrint un fons rotatori per l’establiment de botigues cooperatives comunitàries en altres zones.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

novembre 2024

octubre

setembre

agost