Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Per què Oikocredit inverteix en Energies Renovables?

« Enrere

Per què Oikocredit inverteix en Energies Renovables?

FOUR-IN-45 (2).jpgdilluns, 01 de de febrer de 2021

Oikocredit desenvolupa una cartera en Energies Renovables des de l'any 2016, us convidem a conèixer els perquès d'aquest impuls i en quins sectors estem invertint.

Com recullen l'Agència Internacional de l'Energia, el Banc Mundial i la Organització Mundial de la Salut (OMS) [1] en un informe del 2018, mil milions de persones no poden accedir a l'electricitat, la qual cosa suposa el 13% de la població mundial.

Si anem a combustibles utilitzats per a cuinar, més d'un terç de la població mundial no posseeix accés a combustibles i tecnologies netes per a fer-ho, la qual cosa provoca gairebé quatre milions de morts a l'any a conseqüència de la contaminació de l'aire interior de les llars per males combustions de carbó o fusta, a causa de l’ús de tecnologies poc eficients o insegures.

ACE-NL-001.jpg

L'accés a l'energia d'una manera segura, constitueix un repte molt important per a la humanitat, ja que només el 17,5% de tota l'energia que es consumeix en el món és d'origen renovable.
De fet, el 2015, l'ONU va aprovar l'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb el qual millorar la vida de totes les persones, sense deixar a ningú enrere. L'Agenda compta amb els anomenats 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i dins d'ells l’ODS 7 cerca garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna.

Com donem suport a la consecució de l'ODS7?

Oikocredit, alineant-se amb aquesta agenda internacional, cerca contribuir a la consecució d'aquest objectiu enfocant-lo als països del Sud, atorgant préstecs i invertint en capital social en diferents iniciatives de producció d'energia renovable en aquests països.
En augmentar l'accés al finançament per part dels proveïdors d'energia renovable, Oikocredit ajuda a aquestes organitzacions sòcies a convertir-se en empreses més sòlides, i sense perdre la seva sostenibilitat econòmica, prioritzar l'impacte social. A mesura que les nostres organitzacions sòcies es fan més fortes, aconsegueixen més clients per a brindar-los productes i serveis que satisfan les necessitats de les persones de baixos ingressos i augmenten el seu accés a energia neta.
El major accés a energia neta contribueix a una millor qualitat de vida i salut, i a apoderar les persones de baixos ingressos amb més oportunitats.

Com creem impacte en energia renovable?

Oikocredit porta treballant des del 2016 en l'impuls de les energies renovables als països del Sud. Actualment la cartera de renovables constitueix el 4% dels fons dedicats a projectes, amb una suma de 52,1 milions d'euros.

Tal com recull l'Informe d'Impacte Social 2020, 52.000 llars tenen accés a energia neta de les nostres organitzacions sòcies del Sud. D'aquestes, 10.000 utilitzen l'energia per a activitats productives, com poden ser des d'il·luminar un petit comerç o per a possibilitar a canvi d'una petita quantitat de diners veure la televisió en zones rurals.

Així mateix, s'eviten 149.000 tones de CO₂, la qual cosa suposa el treball de 2.865 km² d’arbres, el que equival a per exemple quasi la meitat de tota la superfície de la província de Girona (5.905 km²), 4 vegades la ciutat de Madrid (604,3k m2), 20 vegades la ciutat de Sevilla (140,8 km²) o 25 vegades la ciutat de Barcelona (101,9 km²). [2]

A l'hora d'entendre el perquè de donar suport a aquests projectes, hem de veure que en aquests països és molt més senzill instal·lar panells solars enfront d'instal·lacions de llargues línies elèctriques, minimitzant així l'impacte ambiental i garantint l'accés a l'energia inesgotable i barata.

Per això, Invertim únicament en projectes que s'enfoquen en l'impacte social, especialment en aquests segments:

Energia solar fora de la xarxa Off-Grid. Actualment se centren en kits composts per un panell solar, bateries, accés a un parell de bombetes, o un endoll per a un petit electrodomèstic. A través d'ells, proporcionem electricitat a llars i empreses (principalment pimes) amb escàs accés a energia a través de sistemes solars domèstics i minixarxes solars.
Projectes d'infraestructura dins de la xarxa On-grid, que serveixen a les comunitats amb escassa energia. Usem tecnologies d'energia renovable com ara solar, eòlica, hidroelèctrica (millorant instal·lacions ja existents) i biomassa.
Cuina neta. Oferim una alternativa neta als mètodes tradicionals de biomassa en canviar-los per cuines eficients, fins i tot amb producció energètica solar, i així reduïm l'impacte negatiu sobre la salut i el medi ambient.

Concentrar el nostre treball en energia renovable d'aquesta manera garanteix que només invertim on existeixen beneficis evidents per a les comunitats locals; per exemple, millors condicions d'habitatge i salut.

Si vols conèixer més sobre Oikocredit, et deixem l'Informe d'impacte 2020 i et convidem a navegar per la nostra web www.oikocredit.es en la qual trobaràs centenars d'organitzacions a les quals hem donat suport financerament.
Però, i no per això menys important, si vols ser part més activa del canvi, informa't.

[1] https://elpais.com/economia/2018/05/02/actualidad/1525257286_099135.html
[2] https://espanol.epa.gov/la-energia-y-el-medioambiente/calculadora-de-equivalencias-de-gases-de-efecto-invernadero-calculos-y

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

novembre 2024

octubre

setembre

agost