Oikocredit i les energies renovables: una entrevista amb en David ten Kroode
David ten Kroode, RE Manager at Oikocredit
Oikocredit inverteix en energies renovables des de 2014. Donem un cop d'ull a com han anat l'evolució fins ara.
En David ten Kroode treballa per a Oikocredit des de mitjan 2014. Com a cap de l'àrea d'energies renovables, va ser responsable d'establir i gestionar un enfocament de treball que era nou per a Oikocredit en aquell moment: el finançament de projectes en el camp de les energies renovables a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Parlem amb ell sobre com ha estat l'evolució en els últims sis anys i el que pot portar el futur.
Quin és l'estat actual de les inversions en energies renovables a Oikocredit?
David ten Kroode : Fa sis anys vam començar a invertir en energies renovables. La nostra cartera de préstecs i inversions en aquesta àrea ascendeix avui a més de 50 milions d'euros. Això correspon a aproximadament el cinc per cent de tota la nostra cartera d'inversions. La nostra cartera en el camp de les energies renovables consisteix en grans projectes d'infraestructura i inversions en petits projectes fora de la xarxa.
Quin és l'objectiu de la inversió?
En invertir, ens centrem principalment a millorar l'accés a l'energia, és a dir, erradicar i reduir la pobresa energètica. Perquè moltes persones encara no tenen electricitat, o és massa car tenir accés a la xarxa d'energia. I per a aquells que tenen electricitat, moltes vegades només funciona ocasionalment i també és extremadament cara.
Pots donar-nos un exemple concret?
Suposa que vius a Ruanda i vols carregar el teu telèfon mòbil, però no tens accés a l'electricitat. Has d'anar a un poble on hi ha un generador dièsel. El cost d'aquesta electricitat és entre 30 i 50 vegades major que a Europa. A més, els diners que gastes en electricitat no es poden gastar en una altra cosa, com un telèfon mòbil que s'ha convertit en un dispositiu indispensable per a realitzar pagaments petits.
En què inverteix exactament Oikocredit?
Al principi, vam invertir en grans projectes d'infraestructura connectats a la xarxa, els anomenats projectes "en xarxa". "En xarxa" significa que el sistema està connectat a la xarxa elèctrica nacional. Per exemple, vam invertir en un parc solar de 50 megavats a Hondures que subministra electricitat a 10,000 llars. Ara ens estem movent cada vegada més cap a inversions en sistemes fora de la xarxa; en altres paraules, sistemes no connectats a la xarxa per a donar a les persones o petites empreses accés a l'energia que encara no han tingut. Les nostres organitzacions associades ofereixen, per exemple, una solució en forma de sistemes solars domèstics.
Per què el canvi cap a projectes "fora de la xarxa"?
Donem un cop d'ull de prop als projectes que vam iniciar fa sis anys. Aquests projectes més grans són particularment bons des d'un punt de vista macroeconòmic: bons per a un país perquè es necessiten importar menys combustibles fòssils o electricitat, i bons per al medi ambient: menors emissions de CO2 . No obstant això, també examinem qui es beneficia realment d'ells. Perquè és així: es poden construir grans projectes d'infraestructura sense que les persones que viuen al costat tinguin accés a l'electricitat generada. Això és un problema. També hi ha més diners disponibles per a grans projectes, per exemple, d'inversors institucionals internacionals.
Però sempre ens preguntem: Quin és el valor agregat del nostre treball? La protecció del medi ambient és un factor important, però aquesta no és la nostra única força impulsora. Això no significa que no ens preocupem pel medi ambient; de fet, tots els nostres projectes es verifiquen amb criteris ambientals. Però si un projecte només reduís el CO2 sense tenir un impacte positiu directe en les comunitats locals, no invertiríem en aquest projecte.
Si mires cap al futur, com es desenvoluparà?
Crec que veurem una fusió més forta de projectes vinculats a la xarxa i independents de la xarxa en el futur. Un bon exemple d'això són les "mini xarxes", que són xarxes elèctriques a l’escala d'un llogaret o un poble petit que no estan connectades a una xarxa nacional. Per exemple, on es construeix un camp de panells solars de la mida de mig camp de futbol, s’hi poden connectar tant llars com petites empreses amb maquinària.
Com una empresa d'energia renovable que necessita inversió es converteix en una organització sòcia d’Oikocredit?
Hi ha múltiples possibilitats. D'una banda, Oikocredit existeix des de fa temps, som molt coneguts, i si una empresa busca a Internet, és probable que ens trobi. D'altra banda, els nostres col·legues a la regió també ens assenyalen projectes. I tenim una bona xarxa d'institucions financeres d'idees afins que desitgen invertir en projectes amb nosaltres.
Com sol·liciten les possibles organitzacions associades el finançament d’Oikocredit?
Permet-me donar-te un exemple. Actualment estem examinant el finançament de "mini-xarxes" a Benín amb una organització sòcia potencial. Estan treballant en un projecte per a subministrar electricitat a 20 llogarets. Em vaig trobar amb aquesta organització quan vaig visitar a una altra sòcia a Ghana.
Llavors vaig viatjar a Benín i vaig visitar els pobles on es construiran aquestes mini xarxes. No importa quant investigui darrere d'un ordinador, és important estar en el lloc per a veure l'entorn real en el qual es duu a terme aquest projecte. El que vam notar va ser la varietat d'activitats econòmiques en aquests pobles. I van fer-ho tot sense electricitat: refredar el peix i moldre el gra. Estem convençuts que el desenvolupament d'aquests pobles experimentarà un enorme repunt si hi ha electricitat. Aquest efecte va més enllà de la llum al capvespre. Perquè els ingressos de la comunitat també augmentaran. Només podem veure una cosa així quan som allí.
Per què és tan important tenir una presència local?
No pots entendre i analitzar tot des de la distància. Has de tenir una idea de les condicions locals. Com a resultat, Oikocredit sovint té una oficina local als països en els quals operem. Quan visito una possible organització associada, sempre torno amb idees que no podria haver previst: tant positives com negatives. Per exemple, podria descobrir un risc major, o el contrari resulta ser el cas: un risc que sembla significatiu en el paper no ho és tant en la pràctica.
Hi ha països on els desenvolupaments progressen més ràpid?
Sí, és necessari posar-se al dia en molts països africans perquè hi ha poca infraestructura elèctrica allí. Hi ha un gran percentatge de persones que no tenen accés a l'electricitat. I és precisament en aquests països on el desenvolupament de les mini xarxes està en auge.
A Àfrica, els sistemes solars domèstics s'ofereixen sobre la base de "pagament per ús", en el qual les persones paguen per l'ús durant un cert període de temps. Això és possible gràcies als pagaments mòbils. Els desenvolupaments tecnològics signifiquen que els dispositius per a energies renovables avui costen menys i generen més electricitat. El finançament dels sistemes solars domèstics i les "mini xarxes" està associada amb un risc lleugerament major, però el rendiment social és major. Sempre tractem d'equilibrar això i monitorem els retorns financers i socials que els inversors esperen.
Aquests desenvolupaments en el camp de les energies sostenibles són particularment evidents a Àfrica, i menys a Amèrica Llatina. Per tant, les nostres inversions en aquesta àrea estan actualment principalment a Àfrica.
Quin impacte té el Covid-19 en les organitzacions sòcies d’Oikocredit en el camp de les energies renovables?
Oikocredit està treballant actualment amb totes les organitzacions associades per a ajudar-les amb els seus plans de continuïtat comercial, anàlisi d'escenaris i gestió de flux d'efectiu. D'aquesta manera, esperem ajudar també a les nostres organitzacions sòcies en el camp de les energies renovables a enfrontar tots els desafiaments comercials que sorgeixen del Covid-19, perquè puguin continuar oferint els seus serveis d'energia als seus clients. Sempre que sigui possible, estem en el procés d'optimitzar el nostre enfocament per a ajudar a les nostres organitzacions sòcies a través de la cooperació amb altres inversors d'impacte. Els desenvolupaments estan ocorrent a un ritme ràpid. Actualment estic veient que existeixen riscos específics per a les nostres organitzacions sòcies en el sector de les energies renovables.
Quins són els riscos?
Un risc és que les empreses que subministren els sistemes solars han de tancar les seves fàbriques. Un altre és que els clients perden els seus ingressos i ja no poden pagar la seva energia.
Al mateix temps, no obstant això, sentim que les companyies que produeixen panells solars ja estan començant a treballar de nou. A més, els fons públics per a l'energia solar continuen existint en molts països africans, particularment en aquest període de crisi, perquè això manté l'accés a notícies i informació a través de telèfons mòbils, ràdio i televisió. Llavors la imatge no és només negativa.
Per a llegir l'original veure pàgina d’Oikocredit Alemanya
Arxiu
novembre 2024
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer