Construint resiliència davant desastres: una guia
La resiliència enfront de desastres és un component important en el treball d'enfortiment de capacitats d’Oikocredit amb els nostres socis en àrees amb el risc de desastres naturals. Després de realitzar, amb èxit, un programa pilot de gestió de reducció del risc de desastres (DRRM, per les seves sigles en anglès) a Filipines i el sud-est asiàtic, ara s'ha estès a socis en altres països com l'Equador.
Oikocredit ha creat una guia pràctica amb i per a institucions de microfinances (IMF) basada en les lliçons apreses durant el desplegament inicial. Marilou Juanito, coordinadora regional de desenvolupament de capacitats i acompliment social d’Oikocredit en el sud-est asiàtic, comparteix més en l'entrevista a continuació.
Per què és important la capacitat de recuperació davant desastres per a les institucions de microfinances (IMF)?
Quan succeeixen desastres naturals, les IMF incorren en moltes pèrdues financeres i no financeres. En el pitjor dels casos, això significa la pèrdua de clients morts en el desastre, però també que els clients que no compleixin amb els préstecs i augmentin els costos operatius. Les pèrdues no financeres poden incloure la pèrdua d'arxius i registres físics, i danys a l'oficina, com a talls d'energia que poden retardar o detenir les operacions.
Les IMF sovint manquen d'una planificació de preparació per a aquests casos definida i només s'enfoquen en l'alleujament i la rehabilitació. No obstant això, és essencial que puguin tornar als negocis i servir als seus clients en el menor temps possible després que ocorri un desastre. Això requereix tant la preparació per al risc de desastres com la planificació de la continuïtat del negoci.
Com dóna suport Oikocredit a les IMF en la construcció de resiliència davant desastres?
Oikocredit té una llarga política de suport a socis afectats per desastres naturals mitjançant l'extensió dels fons de solidaritat en temps de crisi. Per a enfrontar els desafiaments actuals i futurs com a conseqüència del canvi climàtic, la gestió de desastres naturals es va incorporar a la política ambiental d’Oikocredit al 2014.
Vam reconèixer la nostra responsabilitat d'ajudar els nostres socis a oferir alleujament i suport sostenible a llarg termini a aquells afectats per desastres naturals, la qual cosa inclou que nostres IMF sòcies tornin als seus negocis tan aviat com sigui possible.
És per això que desenvolupem el programa de Gestió de Reducció de Risc de Desastres (DRRM, per les seves sigles en anglès), centrat en l'enfortiment de la capacitat dels nostres socis per a desenvolupar la resiliència davant desastres i la sostenibilitat operativa en la seva planificació més àmplia de la gestió de riscos.
Com es va desenvolupar el programa DRRM?
El programa DRRM es va posar a prova a Filipines en 2014. El nostre personal local estava molt motivat, ja que ens havien impactat molts desastres com el supertifó Haiyan en 2013, la qual cosa va resultar en milers de vides perdudes i destrucció massiva.
Filipines experimenta una mitjana de 20 tifons per any. Situada en l'Anell de Foc del Pacífic, és vulnerable a freqüents terratrèmols i erupcions volcàniques. A causa de la seva ubicació geogràfica, també és altament susceptible als tsunamis, l'augment del nivell del mar i les marors ciclòniques. Amb una cobertura forestal reduïda, també són freqüents els lliscaments de terra i les inundacions.
Al 2015, vam implementar el programa en altres països del sud-est asiàtic, inclosos Cambodja, Vietnam i Indonèsia. Recentment el programa també s'ha ampliat a l'Equador.
En què consisteix la capacitació i el desenvolupament de capacitats de DRRM?
La gestió de la reducció del risc de desastres depèn de la ubicació i el perill. La capacitació comença fent que les IMF avaluïn el seu propi context. Quins són els perills que poden enfrontar? Quins riscos estan associats i podrien ser possibles impactes? Aquestes preguntes clau formen la base de la planificació de DRRM per a anticipar un desastre natural.
La capacitació també inclou la planificació essencial de la continuïtat del negoci per a reiniciar les operacions tan aviat com sigui possible després d'un desastre. Què cal fer primer per a recuperar-se el més ràpid possible? Les IMF aprenen a establir un objectiu de temps de recuperació, per exemple, per tornar a operar dins d'un dia després del desastre.
Un altre element clau és establir plans de contingència mitjançant el mapatge de recursos, centres d'emergència i ubicacions d'hospitals, llistes de contactes d'emergència, preparació de logística com a aliments, energia i subministraments d'aigua potable per als empleats en cas que no puguin marxar.
La capacitació també cobreix com establir un call-tree per arribar des de la seu fins als centres financers i clients en les àrees afectades; plans financers per assignar fons en el pressupost anual de les IMF en cas de desastre; i com revisar les lliçons apreses després d'un desastre natural.
Podria donar exemples dels resultats del programa DRRM en la pràctica?
Al nostre soci OCCCI va patir un desastre just després de completar la nostra capacitació amb ells. Van dir que l'arbre de trucades era una manera molt efectiva d'advertir a tots els seus centres i clients sobre el desastre amb anticipació.
De la mateixa manera, recentment vaig visitar un dels centres financers del nostre soci ASKI i li vaig preguntar a un dels seus clients com es va veure afectada pel tifó Ompong. Ella va dir que estaven preparats i advertits amb informació d’ ASKI tres dies abans sobre l'arribada del tifó. Pel fet que la collita d'arròs ja estava madura, van poder collir i estalviar en pèrdues.
Al 2016, l'oficina del nostre soci RPMI es va veure molt afectada pel tifó Haima i va haver de traslladar les operacions a un altre lloc. Mentre que en instàncies anteriors solia prendre'ls una setmana, van poder tornar a treballar l'endemà de la tempesta gràcies a tenir un pla de continuïtat de negocis sòlid en el seu lloc.
A l'octubre de 2018 el tifó Yutu va sacsejar Filipines, i el nostre soci de IMF, RPMI, va poder iniciar les seves operacions de socors de manera més ràpida i eficaç gràcies a la planificació DRRM implementada. El dia després de la tempesta, els subministraments de socors van ser assegurats, carregats i enviats a les àrees afectades.
Finalment, oferir microassegurances ha estat un instrument vital de suport DRRM per a clients de IMF. Per exemple, el nostre soci Milamdec va proporcionar microassegurances a tots els seus clients, i quan diverses cases es van inundar, van poder rebre una compensació. De manera similar, els nostres altres socis, CARD, *ASHI i ASKI, proporcionen assegurances de cultius per als seus clients.
Quin és el propòsit de la Guia de DRRM?
L'objectiu de la guia és servir com una guia pràctica per a les IMF sobre com fer plans de contingència i continuïtat de negocis davant desastres naturals. Va ser creat en col·laboració amb el nostre soci ASKI (Alalay Sa Kaunlaran Sa Gitnang Luzon Inc.) i descriu la capacitació completa de DRRM, que abasta 12 passos clau per a la resiliència. Les lliçons apreses s'han integrat amb èxit després de proves pilot realitzades per tres socis de microfinances al sud-est asiàtic: RPMI, ASKI i TSKI.
Esperem que aquesta guia inspiri i equipi a les IMF perquè treballin en la seva capacitat i generin confiança per a enfrontar futurs desastres i planificar adequadament per a ells. El canvi climàtic està aquí. Les tempestes es fan més fortes i els desastres són més freqüents. Hem d'estar preparats. La preparació per a desastres reduirà significativament les pèrdues financeres i cuidarà a les persones amb les quals treballem quan més ho necessiten.
Fes click aquí per a descarregar complet 12 Steps to Resiliency Guidebook (PDF, 136Mb)
Fes click aquí per a descarregar-te la versió reduïda del programa pilot a Filipines (PDF, 3 Mb)
1. Extret d’ Asian Disaster Reduction Center (ADRC)
Title | Filesize | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
12 Steps to Resiliency Guidebook.pdf | 129.6 MB | application/pdf |
Arxiu
novembre 2024
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy
agost
- 30/08 - Webinar: Assegurar el futur de les dones del cafè. Com la teva inversió ajuda a l'agricultura al Perú.
- 27/08 - Informe trimestral del segon trimestre del 2024: Aspectes positius i reptes
- 20/08 - Cases assequibles i comunitats més fortes per a 16.157 famílies a El Salvador
- 13/08 - Nou acord per ampliar els fons destinats als agricultors
- 08/08 - 2 milions de dòlars per ajudar les pimes brasileres a créixer